Banja Luka

Medvjedica i mečići raskomadali ovce kod Banjaluke

Medvjedica i mečići raskomadali ovce kod Banjaluke
Medvjedica i mečići raskomadali ovce kod Banjaluke

BANJALUKA - Medvjedica i tri mečeta rastrgali su četiri ovce i dva jagnjeta u vlasništvu porodice Škorić u selu Bastasi, kod Banjaluke, čime je pričinjena velika šteta ovom ionako skromnom domaćinstvu.

Petar Škorić, koji živi sam sa suprugom, kaže da ih je ova divlja životinja i ranije posjećivala te prolazila nekoliko metara ispred kućnog praga, ali nije napravila ovakvu štetu.

Ovaj domaćin, koji je više od 20 godina bez posla te bez ikakvog primanja, i koji je prije godinu dana operisao srce, sa suzama u očima kaže kako ne znaju šta će i kako dalje jer su sada ostali bez tog malog stada.

Još dodaje kako su sada u strahu od medvjeda jer ne znaju uopšte koliko ima tih zvijeri u blizini.

"One nesrećne noći u petak začuo sam lajanje psa, izašao sam iz kuće i vidio medvjedicu i tri mečeta kako su u toru davili ovce", priča nam Petar, čije smo domaćinstvo juče posjetili.

Kako kaže, imaju velikog psa, ali ni on nije uspio da rastjera ove divlje životinje.

"Medvjedica je čak iščupala panj od drveta i bacila na psa, koji više nije smio ni izaći iz kućice", pojašnjava domaćin.

Prema njegovim riječima, u nedjelju naveče medvjedi su se vratili i kružili 300 metara oko kuće, ali, kako dodaje, onih nekoliko ovaca koje su mu ostale prebacio je na drugo mjesto.

"Plašimo se da će i dalje nastaviti da nas obilaze, a ne znamo na koji način da sačuvamo svoju stoku, ali i svoje živote", ističe zabrinuti domaćin.

Duško Drljača Lovo, čuvar u lovačkom udruženju "Zmijanje", koji je sa Komisijom za procjenu štete izlazio na teren, tvrdi kako već dugo nije vidio ovako užasan prizor, te navodi da i u narednom periodu mogu da očekuju još ovakvih prizora.

Podsjećamo, u selu Ljubačevo je nedavno u dvorište porodice Popović upao medvjed i rastrgao ovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije