Banja Luka

Mirni protest u Banjaluci: Porodilje žele naknadu od 405 KM

Mirni protest u Banjaluci: Porodilje žele naknadu od 405 KM
Foto: N.N. | Mirni protest u Banjaluci: Porodilje žele naknadu od 405 KM

BANJALUKA - Nekoliko desetina majki okupilo se danas ispred Narodnog pozorišta RS u Banjaluci kako bi mirnim protestima ukazale, kako kažu, na diskriminaciju u novom zakonu o dječjoj zaštiti.

Protest je organizovan kako bi se uputio javni zahtjev da materinski dodatak od 405 KM mjesečno primaju sve nezaposlene majke dok im djeca ne napune 12, odnosno 18 mjeseci starosti, a ne samo majke beba rođenih od 1. decembra ove godine.

Anja Kostić, majka četvoromjesečne bebe, kazala je da traže pravo da i ona i majke u sličnoj situaciji primaju naknadu od decembra dok im djeca ne navrše 12 ili 18 mjeseci.

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, kazao je da smatraju da je pozitivan prijedlog zakona prema kojem će nezaposlene majke dobijati 405 KM za prvo i drugo dijete godinu dana nakon porođaja, te 18 mjeseci za treće i četvrto dijete. Ipak, kako kaže, sporan je početak primjene, odnosno ukoliko ovaj zakon bude usvojen, naknadu će dobijati majke koje su rodile nakon 1. decembra.

"Došli smo danas da pitamo zašto majka koja je rodila 30. novembra, ili u maju, ima dijete mlađe od 12 mjeseci, i dalje nezaposlena i živi u RS ne može dobijati naknadu u mjesecima koji slijede, dok njeno dijete ne napuni godinu dana ili godinu i po. Ne tražimo da se zakon primjenjuje retroaktivno, odnosno da se naknade isplaćuju za mjesece koji su prošli, nego za mjesece koji slijede", kazao je Stanivuković.

Pripremili su i amandman na prijedlog zakona kojim bi to bilo promijenjeno, koji su ostavili ispred vrata Narodne skupštine RS zajedno sa lutkom. Ponovno okupljanje najavili su za sutra, kada počinje sjednica Narodne skupštine, na kojoj bi trebalo da bude razmotren Prijedlog zakona o dječjoj zaštiti RS po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije