Banja Luka

Mještani i poštari na mukama

Mještani i poštari na mukama
Mještani i poštari na mukama

Dok je uži dio grada kompletno pokriven nazivima ulica, dobar dio prigradskih naselja nema ni naziv ulice, kao ni brojeve kuće. Takva, kako kažu u mjesnim zajednicama, neshvatljiva situacija stvara im mnoge probleme.

Marinko Dragišić, predsjednik Savjeta MZ Prijakovci, istakao je da se mještani ovog naselja susreću sa velikim problemima.

"Hiljadu i po mještana ima adresu Prijakovci bb. Zamislite samo koja je to zbrka. Poštari moraju znati svaku osobu lično da bi uspjeli da dostave poštu, a kada neko ode na bolovanje ili dođe do zamjene rejona, haos ponovo nastaje. Takođe, kada dođe vrijeme za glasanje, nastaje pometnja", kazao je Dragišić.

Dodao je da je inicijativa za rješenje ovog problema pokrenuta prije dvije godine, ali da sve ide presporo.

"Jedan dio naselja koja se suočavaju s ovim problemom, kao što su Motike, dobio je i zvanične nazive ulica i brojeve, ali sve to baš ide presporo, grad ne izdvaja sredstva za tu namjenu. Očekujem da će u nekom narednom periodu nadležni izvršiti bar numeraciju kuća u Prijakovcima, ako ništa drugo, što bi mnogo olakšalo život svima nama", istakao je Dragišić.

U Gradskoj upravi objasnili su da su ulice bez naziva u prigradskim naseljenim mjestima, koja su izgrađena i naseljena nakon doseljavanja stanovništva u toku rata, ispunile uslove za utvrđivanje njihovih naziva.

"Utvrđivanje naziva ulica radi se u okviru naseljenih mjesta. Kada se to završi, slijedi numeracija kućnih brojeva i obilježavanje tablama u određenom naseljenom mjestu. Ista procedura nastavlja se u novom naseljenom mjestu", saopštili su iz Gradske uprave.

Ističu da inicijativu za davanje imena naselja, ulice ili trga mogu pokrenuti zainteresovani građani, organi, organizacije i institucije, a da Komisija za pripremu razmatra sve inicijative.

"Konačnu odluku o utvrđivanju naziva ulice donosi Skupština grada Banjaluka", naglasili su u Gradskoj upravi.

 

Pošiljke kasne i po dva mjeseca

Milutin N. iz naselja Dragočaj kaže da je situacija u kojoj živi u kući bez broja i ulici bez imena u najmanju ruku komična i da stvara mnoge probleme.

"Prije godinu brat iz inostranstva mi je poslao paket. Iz Austrije do Banjaluke je stigao za nekoliko dana, a od pošte do mene mu je trebalo skoro dva mjeseca, jer mi je kuća na malo zabačenom mjestu, a i tek smo se bili doselili pa je tako jadan poštar nosio paket i tražio me toliko vremena", kazao je Milutn N.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije