Banja Luka

Mlaki radijatori isključuju struju

Mlaki radijatori isključuju struju
Mlaki radijatori isključuju struju

BANJALUKA - Gradski elektrosistem nije predviđen da se svi griju na struju pa ne čudi što usljed povećane potrebe za dogrijavanjem stanova dolazi do čestih prekida u snabdijevanju elektičnom energijom.

Naime, građani Banjaluke u potrazi sa spasom od niskih temperatura i usljed, kako kažu, slabog grijanja iz "Toplane", svoje domove zagrijavaju pomoću grijnih tijela na struju. Tako je zbog sve većeg korištenja električne energije u svrhu zagrijavanja domaćinstava elektrosistem pod opterećenjem, zbog čega s vremena na vrijeme dolazi do privremenog "iskakanja" i nestanka električne energije, potvrdili su u "Elektrokrajini".

"Generalno, sistem može da izdrži povećanje korisnika i potrošnje u zimskom periodu, ali do određene granice", kazao je Predrag Klincov, portparol preduzeća "Elektrokrajina".

Jedan od primjera nenajavljenog nestanka struje dogodio se u četvrtak naveče, kada je Ulica Petra Rađenovića, ali i nekoliko okolnih, dva sata bila u mraku. Mještani kažu da su svjesni da su najvjerovatnije sami izazvali problem, ali ističu da nemaju drugog izbora.

"Temperatura je previše niska, radijatori i kada ima grijanja, su u najboljem slučaju mlaki, tako da smo prinuđeni da palimo grijalice i radijatore na struju", rekao je Mlađen V., sa adresom u Ulici Petra Rađenovića.

On je dodao da su radnici "Elektrokrajine" vrlo brzo otklonili kvar, ali da nije otklonjen izvorni problem zbog kojeg i dolazi do povećane potrošnje električne energije te čestih nestanaka iste.

Njegova komšinica Mirjana L. je u prvi plan istakla dodatne troškove koje imaju usljed slabog grijanja, odnosno dodatne upotrebe struje.

"Račun za struju u decembru je za nas troje u kući bio 102 KM, a obično se kreće od 40 do 50, što je i više nego duplo. Uz to, prinuđeni smo da plaćamo 96 KM grijanja, koje, uzgred rečeno, ne dobijamo", rekla je ona.

Vlada RS je uplatila "Toplani" milion KM, što će biti utrošeno u narednom periodu za grijanje republičkih institucija. Istovremeno, Gradska uprava grada Banjaluka je takođe izmirila dugovanje prema ovom komunalnom preduzeću, u iznosu od 210.000 KM za grijanje budžetskih korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije