Banja Luka

Mnoge rampe u Banjaluci nepremostiva prepreka za osobe u invalidskim kolicima

Mnoge rampe u Banjaluci nepremostiva prepreka za osobe u invalidskim kolicima
Foto: N.N. | Mnoge rampe u Banjaluci nepremostiva prepreka za osobe u invalidskim kolicima

BANJALUKA - Neke rampe na raskrsnicama u gradu predstavljaju nepremostive prepreke pri kretanju osoba u invalidskim kolicima, a građani kojima je ovo jedini način samostalnog kretanja kažu da postoji stvarna opasnost da se prelazeći njima ozbiljno povrijede.

Milijana Mitrić, članica Udruženja distrofičara, napravila je akciju na društvenim mrežama ukazujući na probleme prilikom kretanja invalidskim kolicima u gradu.

"Serijom slika htjeli smo da ukažemo da su na nekim lokacijama rampe dobre, dok su na nekim već dotrajale i pohabane. Opasnost prelaska preko pohabane rampe, koja odstupa od ravni kolovoza desetak centimetara, je sasvim dovoljna da nam prednji točkovi upadnu i da se prevrnemo iz kolica", rekla je Mitrićeva.

Dodaje da su neke rampe loše napravljene i imaju veliki stepen nagiba, što opet dovodi u opasnost od ispadanja iz kolica.

"Problem novih saobraćajnica predstavlja nespajanje rampe i saobraćajnice. Odstupanja se kreću od tri do pet centimetara, a dozvoljeno je odstupanje od samo jednog centimetra", objasnila je Mitrićeva.

Tanja Mandić-Ðokić, predsjednica Udruženja žena s invaliditetom "Nika", kaže da neadekvatne i dotrajale rampe u gradu predstavljaju i veću opasnost od nepostojanja rampi.

"U Banjaluci su se u posljednje vrijeme počele graditi rampe na skoro svim novim saobraćajnicama, ali nisu sve adekvatne. Najveći problem je što se stare rampe ne popravljaju, posebno one u užem centru grada", rekla je Mandić-Đokićeva.

Dodaje da nepostojanje rampi onemogućava kretanje, ali da se zbog loših prilaza može ispasti iz kolica ili dovesti do toga da se kolica zaglave.

Mandić-Đokićeva dodaje da stare rampe treba redovno održavati te da još jedan veliki problem predstavlja nepropisno parkiranje vozila i postavljanje saksija ili stubića na pješačku stazu ili rampu.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da se u gradu u zadnje vrijeme aktivno radi na postavljanju novih rampi te da su primijetili da su neki prilazi oštećeni ili da nisu prilagođeni invalidskim kolicima.

"Problem predstavlja ugovor za redovno održavanje te se u gradu rade samo hitne intervencije. Čim budemo imali izvođača počećemo sa sanacijom tih rampi", rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Sandić je pozvao sve koji su uočili nepravilnosti na rampama u gradu da se obrate Gradskoj upravi, da bi zajedno mogli raditi na rješenju ovog problema.

"Možemo organizovati sastanak i zadužiti inženjera koji će zajedno sa članovima Udruženja distrofičara obići ta mjesta i uz njihovu pomoć popraviti rampe", kazao je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije