Banja Luka

Mutabdžija: Nema nepravilnosti u radu Centra "Zaštiti me"

Mutabdžija: Nema nepravilnosti u radu Centra "Zaštiti me"
Mutabdžija: Nema nepravilnosti u radu Centra "Zaštiti me"

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je danas da je komisija resornog ministarstva utvrdila da se u Centru "Zaštiti me" u Banjaluci radi u skladu sa zakonom i da nema nepravilnosti.

Mutabdžija je podsjetio da je na osnovu pisma Udruženja građana "Daunov sindrom i mi", u kojem se navodi niz nepravilnosti u radu u Centra "Zaštiti me", formirana komisija od načelnika odjeljenja i dva viša stručna saradnika, koja je obišla ovu ustanovu.

On kaže da je komisija konstatovala da je školski odbor Centra odbio sve navode iz pisma, da o tim pitanjima nikada nije razgovarano na Savjetu roditelja, da noćni čuvari nisu bili predviđeni pravilnikom o radu do prije dvije godine i da je direktor ustanove samoinicijativno angažovao dva stručna radnika koja su tokom noći bila s djecom.

"Kada je grad prestao da sufinansira ovu ustanovu, taj proces više nije mogao da teče, ali Centar je našao snage i raspisaće konkurs za prijem stručnih radnika koji će obavljati tu funkciju tokom noći", rekao je Mutabdžija novinarima, nakon sastanka sa direktorom Centra "Zaštiti me" Zoricom Kuzmanović Vasilić.

Resorni ministar navodi da su članovi komisije nakon obilaska učionica, senzorne sobe, kunjinje i magacina konstatovali zavidan nivo čistoće, a nakon intervjua sa osobljem da je ono veoma edukovano i srdačno u razgovoru sa svim zainteresovanim stranama.

On je ukazao na potrebu da studenti završnih godina pedagoških fakulteta - Filološkog, Filozofskog, Prirodno-matematičkog i Fakulteta za sport provedu praksu u Centru "Zaštiti me".

"Moramo biti svjesni činjenice da u osnovnim školama imamo oko 3,5 odsto učenika sa posebnim potrebama, od kojih 1.300 kategorisanih i 2.200 koji nisu prošli taj proces. Cilj je da se studenti, budući prosvjetni radnici, upoznaju sa problematikom u vezi sa radom sa djecom sa posebnim potrebama", rekao je Mutabdžija.

On kaže da su opravdane aktivnosti rukovodstva Centra "Zaštiti me" da se raspiše konkurs i prime stručni radnici, te da se obezbijedi 24-časovni sistem rada sa djecom.

Mutabdžija je rekao da će problem manjka stručnjaka biti rješavan putem dodatnog finansiranja preko Skupštine grada Banjaluka ili Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, te dodao da briga o djeci sa posebnim potrebama mora biti u prvom planu.

Osim komisije resornog ministarstva, kaže Mutabdžija, u ovom centru su ove ili prošle godine bili i predstavnici Glavne službe za reviziju, koji nisu utvrdili bilo kakve probleme u vezi sa poslovanjem.

Direktor Centra "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović Vasilić kaže da su predstavnici resornog ministrastva i tim ljudi koji je obišao ovu ustanovu uvidjeli kako se radi u Centru.

Ona je rekla da je Centar 2. decembra posjetio i prosvjetni inspektor, koji je vršio kontrolu i u zapisnik nije naveo ni jednu zamjerku.

Ističući da u Centru postoje pravila, Vasilićeva je navela da roditelji, ukoliko imaju problema, prvo treba da se obrate stručnom timu koji čine pedagog, psiholog, socijalni radnik, defektolog, logoped, senzorni terapeut i direktor.

"Osim toga, postoji i Savjet roditelja u kojem su predstavnici svakog odjeljenja, gdje mogu da iznesu svoja pitanja i da zajedno diskutujemo o svim problemima s ciljem unapređenja života i rada djece sa posebnim potrebama u ovoj ustanovi", istakla je Vasilićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije