Banja Luka

Na vrijeme zamijeniti lična dokumenta

Na vrijeme zamijeniti lična dokumenta
Na vrijeme zamijeniti lična dokumenta

BANJALUKA - Centar javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka apeluje da građani na vrijeme zamijene lična dokumenta da bi izbjegli nepotrebna čekanja, ali i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

"S obzirom na to da predstoji sezona godišnjih odmora i očekivano povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih isprava, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu i izbjegnu snošenje zakonskih posljedica", saopšteno je danas iz CJB Banjaluka.

Centar poziva građane da blagovremeno zamijene dokumenta, odnosno da podnesu zahtjev 15 dana prije isteka lične karte, pasoša tri mjeseca, a vozačke dozvole do samog dana isteka, s tim što je zahtjev moguće podnijeti ranije.

Iz CJB podsjećaju da je od novembra prošle godine u MUP-u Republike Srpske počeo da funkcionioše SMS servis posredstvom koga građani mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja iz registra Ministarstva o trenutnom statusu ličnih isprava: lične karte, vozačke dozvole i putne isprave, odnosno zahtjeva za izdavanje ovih dokumenata.

Uslov za korišćenje SMS servisa jeste da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

Upotreba SMS servisa funkcioniše na način da se pošalje SMS poruka na jedinstveni broj 091/110-122. Cijena po jednoj poruci je 0,10 KM.

Rad na šalterima za izdavanje ličnih dokumenata u CJB Banjaluka organizovan je u dvije smijene, od 7.00 do 20.00 časova, i subotom od 7.00 do 13.00 časova, a preduzimaju se sve mjere i radnje da bi građani što brže i efikasnije ostvarili svoja prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije