Banja Luka

Najveća muka posao i poplave

Najveća muka posao i poplave
Najveća muka posao i poplave

Egzistencijalni problemi i dalje su najveći, ako je suditi po današnjem sastanku građana s prvim čovjekom grada Slobodanom Gavranovićem, poznatom kao "kafa sa gradonačelnikom", čija je tradicija, nakon nekoliko mjeseci pauze, nastavljena.

Građanima je ova kafa, na osnovu problema koje su predočili, a za koje kažu da ih nikad ne manjka, bila "gorka". Uglavnom su iznosili lične muke, pa o tome nisu željeli puno da govore, ali i probleme u MZ koji su nastali tokom prošlogodišnjih poplava.

Mile Petrušić, iako je nezaposlen i, kako priznaje, posuđuje novac da bi platio račune, došao je u ime mještana Česme da vidi kako će i kada biti riješeno pitanje nasipa i mosta u toj MZ.

''Od prošlog maja očekujemo da taj famozni nasip jednom bude urađen kako treba ili da čekamo kiše i nove poplave. Gradonačelnik nam je obećao da će to biti riješeno, ali kada stignu krediti. Osim toga, imamo problem i sa mostom, jer 'Incelov' most je jako uzak, malen i oštećen, a skoro je i struja probila sa njega. Prijavili smo kvar, rekli su da je sve u redu, a isključili rasvjetu na mostu'', rekao je Petrušić.

Gradonačelnik je istakao da grad ima ponudu Vlade RS da preuzme kredit za izgradnju mosta u Česmi, u vrijednosti od 1,9 miliona KM. Ujedno je kazao da je i dalje prisutna priča koja građane pritišće svaki dan, a to je traženje posla.

"Stanje je teško, ali u Banjaluci, kada je riječ o stopi nezaposlenosti, bolje je nego u ostalim gradovima, pa i okruženju. To nije razlog za zadovoljstvo i moramo stvarati druge kapacitete, očekujemo neke projekte i strane investitore, što bi povuklo kompletan razvoj grada'', rekao je on.

Kada je riječ o poskupljenjima komunalija, Gavranović je istakao da je to senzacija za medije, ali da se, ipak, radi o kompenziranju dijela troškova u komunalnom sektoru, koji je na rubu propasti.

"Da bismo očuvali taj komunalni sektor i javne službe koje se bave vodosnabdijevanjem, cijene koje godina i decenijama nisu mijenjane moraju biti iskorigovane i dovedene u sklad sa ekonomskim troškovima preduzeća, cijenama u okruženju i sa našim zahtjevima da živimo u uređenom gradu, koji se održava", kazao je gradonačelnik.

Mašina za vreće s pijeskom

Gradska uprava pokrenula je postupak javne nabavke mašine, za koju kažu da je nema u RS, a koja bi punila vreće pijeskom. Njena je vrijednost oko 25.000 KM. Što se tiče samih vreća, Civilna zaštita raspolaže dovoljnom količinom, kao i drugom potrebnom opremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije