Banja Luka

Naknade odbornika u Banjaluci manje za 150 maraka

Naknade odbornika u Banjaluci manje za 150 maraka
Naknade odbornika u Banjaluci manje za 150 maraka

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada Banjaluka ubuduće će za svoj rad, umjesto dosadašnjih 850 KM, dobijati naknadu od oko 700 KM, a u slučaju neopravdanog odsustva ta naknada će biti umanjena za 30 odsto.

U Odluci o određivanju novčane naknade odbornicima Skupštine grada, članovima radnih tijela i kolegijuma, koja je prihvaćena na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta, je obrazloženo da je umanjenje neophodno zbog usklađenja sa izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi. Propisano je da se odbornička naknada utvrđuje u visini do 65 odsto prosječne neto plate isplaćene u Gradskoj upravi za prethodnu godinu, ne uključujući plate funkcionera. Mijenja se i iznos koji odbornici dobijaju za prisustvo zaključenju braka, koji će biti 80 KM po danu, objavio je Glas Srpske.

Odbornik SDS-a Milenko Jaćimović je rekao da će smanjenje destimulativno uticati na rad odbornika na terenu.

’’Posljednja isplata je bila umanjena za 27 KM, koje su uplaćene u Fond solidarnosti’’,  naveo je Jaćimović.

Iz Kluba odbornika DNS-a poručuju da su zadovoljni ovom odlukom, a posebno u dijelu koji se odnosi na smanjenje naknada za neopravdano odsustvo. Smatraju da je smanjenje moglo biti i veće, pogotovo za one koji, kako kažu u DNS-u, na ovaj način ometaju ili blokiraju rad gradskog parlamenta.

’’Ona sadrži novine kada su u pitanju vjenčanja kojima prisustvuju odbornici, a koje su bile preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora RS. Od sada će se primati fiksna naknada od 80 KM. Ranije su odbornici primali veće naknade koje su iznosile 10 odsto od odborničke naknade za vjenčanja u gradskom području i 15 odsto u seoskom, što je u prosjeku iznosilo između 85 i 140 KM’’, precizirao je šef ovog kluba Boran Bosančić.

Kolegijum  

U istoj odluci je navedeno da će članovi radnih tijela ili kolegijuma Skupštine za učešće u pripremi i radu po zasjedanju dobijati 40 KM. Za učešće u radu kolegijuma Skupštine pravo na ovu naknadu nemaju predsjednik, potpredsjednik i sekretar Skupštine.

Prema riječima Borana Bosančića, odbornici do sada nisu primali naknadu za učešće u radu skupštinskog kolegijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije