Banja Luka

Naplaćeni porez za nepokretnost veći za šest odsto

Naplaćeni porez za nepokretnost veći za šest odsto
Foto: Ilustracija | Naplaćeni porez za nepokretnost veći za šest odsto

BANJALUKA-Naplaćeni porez na nepokretnosti na području grada za prvih 11 mjeseci ove godine veći je za šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tako bi prema prognozama Odjeljenja za finansije, do kraja godine u gradsku kasu po ovom osnovu moglo biti prikupljeno oko 7,8 miliona KM.

Božana Šljivar, načelnica Odjeljenja za finansije, ističe da je najveći problem kod naplate poreza na nepokretnosti to što Banjaluka, kao ni ostale lokalne zajednice, ne učestvuje u naplati i kontroli naplate ovog nameta, pošto se radi o nadležnosti Poreske uprave RS.

"Drugim riječima, to je naš izvorni prihod, ali mi kao lokalna zajednica ne učestvujemo u njegovoj naplati ili kontroli naplate", objasnila je Šljivareva.

Prema informaciji, koja će se krajem ovog mjeseca naći pred odbornicima gradskog parlamenta, jedino što grad u ovom trenutku može učiniti jeste to da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nepokretnostima.

"Ono što smo od sredine prošle godine radili je obavještavanje fizičkih i pravnih lica kojima je Odjeljenje za prostorno uređenje izdalo upotrebnu dozvolu, da su obavezni Poreskoj upravi podnijeti prijavu za upis nepokretnosti u Fiskalni registar nepokretnosti. Tako je od 24. juna do 31. decembra 2016. godine Odjeljenje za finansije uputilo 108, a od početka ove godine 146 ovih obavještenja", kazala je Šljivareva.

Dodala je da je za očekivati da bi naplata poreza na nepokretnosti mogla biti bolja u idućim godinama, s obzirom na nova rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi, po kojem će lokalne zajednice imati nadležnost da same naplaćuju ove prihode, zbog čega se očekuje i povećanje prihoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije