Banja Luka

Nema promjene kirije za štandove na Tržnici

Nema promjene kirije za štandove na Tržnici
Nema promjene kirije za štandove na Tržnici

BANJALUKA - Kirije za zakup štandova na Tržnici u centru grada neće se mijenjati, uprkos zahtjevu zakupaca da budu smanjene!

Izjavio je to "Glasu Srpske" direktor "Tržnice" Miodrag Kaurin!

"Kirija za zakup štandova će i dalje biti onolika kolika je ugovorom regulisana. To je donja granica, uprava "Tržnice" je ne može spustiti, da ne bi napravila gubitke. Osim toga, i dalje stoji da prodavci koji poštuju sve ono što im uprava preduzeća nalaže od ugovorene naknade praktično ostvaruju popust na kiriju i do 40 odsto. Trenutno, takvih je više od 95 odsto", rekao je Kaurin.

Dodao je da su prodavci od uprave ovog preduzeća tražili i da se eleminišu prodavci robe na crno, koji se nalaze u neposrednoj blizini Tržnice.

"Razumijevajući njihovu potrebu, u dogovoru sa nadležnim iz grada, na prostoru ispred Tržnice napravili smo tezge za deset prodavca proizvoda iz kućne radinosti. A zauzvrat od gradske inspekcije smo zahtijevali da eliminiše ostale prodavce koji robu prodaju na crno. Nažalost, već godinu niko ništa ne preduzima", rekao je Kaurin.

Iz toga razloga su, istakao je Kaurin, uklonili i tezge koje su postavili za prodavce proizvoda iz kućne radinosti.

Zakupci štandova sa tekstilom, elektromaterijalom, obućom… su prošle sedmice obustavili rad na jedan čas da bi iskazali svoje nezadovoljstvo, ali i najavili kolektivni štrajk, ako uprava ne smanji kirije za štandove. Između ostalog, prodavci su tražili da se riješi i pitanje zagrijavanja prostora.

"U donjem dijelu Tržnice je nemoguće obezbijediti grijanje, kao što je to u nekom drugom tržnom centru, jer se vrata često otvaraju i promaja hladi prostor. Zato smo svakom od zakupaca obezbijedili da u svom kiosku ima interno brojilo i mogućnost postavljanja grijalice", kazao je Kaurin.

Istakao je da će početkom maja najvjerovatnije obaviti licitaciju svakog prostora, jer ovako je nemoguće da svi budu zadovoljni.

Na Tržnici trenutno ima 500 zakupaca, od čega je njih 130 u donjem dijelu, koji su i podnijeli zahtjev za smanjenje kirije.

Prodavac Milivoje Vučić, kojem je prodaja odjeće na pijaci jedini prihod, rekao je da bi s obzirom na uslove za rad, cijene zakupa mogle biti niže.

"Od prodaje odjeće svaki mjesec jedva prikupim 600 maraka, da bih platio kiriju. Ljeti se nekako i može izdržati, jer ima kupaca, ali zimi je katastrofa. Evo, danas nisam zaradio ni 40 maraka, a bilo je dana kad sam kući odlazio praznih džepova", požalio se Vučić.

Za štand od dva metra kvadratna Bosa M. kaže da na mjesečnom nivou, bez obzira na to da li je šta prodala, mora da izdvoji 620 maraka.

"Kirija je ranijih godina bila i veća, ali je i promet bio bolji. Došlo je takvo vrijeme da danima ništa niko ne kupi. Ali šta ću, nemam izbora. Najgore mi je to što je mnogo hladno", kazala je Bosa i dodala da im je promet, pored krize, najviše opao zbog nelegalnih prodavaca.

Kirija za štand i poslovne prostore u banjalučkoj "Tržnici" iznosi od 600 do 2.000 maraka.

Kuća

Miodrag Kaurin je izjavio da su pojedini prodavci, koji rade na crno, pretvorili napuštenu kuću uz parking Doma omladine u magacin, iz kojeg svakodnevno iznose robu koju prodaju na platou ispred "Boske".

"Prodavce na crno svakodnevno prijavljujem nadležnim organima, ali, uzalud, to loše kontrolišu", rekao je Kaurin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije