Banja Luka

Neobični nazivi ulica na području Banjaluke

Neobični nazivi ulica na području Banjaluke
Neobični nazivi ulica na području Banjaluke

BANJALUKA - Pored značajnih ličnosti i istorijskih događaja za Banjaluku, nazive ulica krase i neobična imena, ali i pravi rariteti poput Čelanovačkog puta, Cvjetne ulice ili Brusine. Nadležni tvrde da su na taj način ispoštovali volju građana.

Tako je svoje mjesto u gradu dobio svjetski poznati komičar Čarli Čaplin te popularne “kamiondžije”, legende srpskog glumišta Miodrag Petrović Čkalja i Pavle Vuisić. Osim imena glumaca, mjesta su našli i nazivi kao što je Pritočka ulica, Zelena dolina, Đulija, Saničkih žetelaca, zatim Mala, ali i Nova ulica. Pisac Branko Ćopić nedavno je dobio “svoju” ulicu, ali zato je nemaju čuvena Diana Budisavljević koja je spasla oko 12.000 djece iz logora, patrijarh Pavle i mnoge znamenite istorijske ličnosti. Pojedine ulice imaju zvanična imena, ali i popularne nazive poput ulice Veselina Masleše koja je među stanovnicima popularnija kao Gospodska ulica.

Prijedloge građana, institucija, ustanova i udruženja razmatra komisija koju je oformio gradonačelnik.

Predsjednik komisije za pripremu prijedloga imena naselja, ulica i trgova Bojan Stojnić rekao je da se trude da izađu u susret zahtjevima mjesnih zajednica preko kojih građani šalju svoje prijedloge te različitih nevladinih organizacija i udruženja.

"Ako većina građana hoće da se ulica zove Čarlija Čaplina, a ispoštovali su potrebnu proceduru, ne vidim razlog zašto bismo to osporili. Nije važno da li se to nekome dopada ili ne, to je rezultat volje građana. Zašto bismo im mi nametali naziv ako oni hoće tako", rekao je Stojnić.

Dodao je da, u slučaju da nema prijedloga, komisija se trudi da izabere najbolji naziv ulice, najčešće po nekoj ličnosti koja je vezana za Banjaluku i okolinu te svijet nauke, kulture ili istorijsku ličnost.

Komisija gradonačelnika upućuje konačne prijedloge skupštinskoj komisiji za utvrđivanje prijedloga imena naselja, ulica i trgova koja daje svoje mišljenje.

Zamjenik predsjednika ove komisije Milenko Jaćimović rekao je da ovoj komisiji dolaze gotovi prijedlozi komisije koju je formirao gradonačelnik.

"Nemamo uvid u sve prispjele prijedloge jer ih ta komisija koju je formirao gradonačelnik filtrira. Na taj prijedlog možemo samo dati pozitivno ili negativno mišljenje. Bez obzira na to, on se i dalje šalje u skupštinsku proceduru gdje odbornici glasaju da li žele da prihvate naziv nove ulice",  objasnio je Jaćimović.

Dodao je da je gradski parlament dva puta usvojio zaključak da bi neko iz skupštinske komisije trebalo da učestvuje u radu komisije gradonačelnika.

"To još nije ispoštovano, a imamo veliku odgovornost prema građanima, ali malo odlučujemo što se tiče samih prijedloga", naveo je Jaćimović.

Od početka ove godine nije dodijeljen nijedan novi naziv iako veliki broj ulica u prigradskim naseljima nema naziva.

Prema informacijama iz Gradske uprave, prošle godine 22 nove ulice dobile su naziv i to u naseljima Priječani, Motike, Pavlovac i Petrićevac. U 2013. nijedna nova ulica nije dobila naziv, piše Glas Srpske.

Table

Za nabavku 120 tabli sa nazivom ulica i 66 pocinčanih stubova grad je u 2014. godini potrošio 19.990 KM. Iz gradskog budžeta je za kupovinu 111 tablica kućnih brojeva potrošeno 3.116 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije