Banja Luka

Ni manji nameti im nisu velika olakšica

Ni manji nameti im nisu velika olakšica
Ni manji nameti im nisu velika olakšica

Iako prodavci na gradskoj tržnici ističu da jedva pokrivaju mjesečne troškove, većina ih ne koristi omogućene olakšice pri plaćanju.

"Prodavci koji poštuju sve ono što im Uprava preduzeća nalaže od ugovorene naknade praktično ostvaruju popust na kiriju i do 40 odsto, odnosno ako do 15. u mjesecu izmire sve obaveze", pojašnjava Miodrag Kaurin, direktor "Tržnice", i dodaje da je takvih, ipak, malo.

Trgovci kažu da jedva krpe kraj s krajem i ističu da bi rado obaveze izmirivali i ranije, ali da im to zarada naprosto ne dozvoljava.

"Svakog mjeseca moramo da platimo 600 maraka samo za kiriju, što je preskupo s obzirom na uslove za rad. Ionako jedva sastavljamo kraj s krajem, ponekad dnevno zaradimo 10-20 maraka", govori Sanja Malić, koja godinama ima štand na tržnici.

Međutim, Kaurin kaže da je iznos za zakup štandova regulisan ugovorom i da je to donja granica na koju Uprava pristaje. Ipak, saglasan je sa trgovcima koji redovno izmiruju svoje obaveze da im nelegalni ulični prodavci stvaraju veliki problem.

"Nemoguće je prijaviti sve one ljude koje idu po tržnici sa nekakvim stvarima preko ruke i tako prodaju", kazao je on i dodao da sami nisu u mogućnosti da nešto poduzmu s obzirom na to da je to posao Komunalne policije.

Nekoliko uličnih prodavaca na crno ističe da se na ovaj način bore da prežive, jer drugog, ističu, nemaju.

"Prodajemo čarape, trenerke, priglavke i sitne kućne stvari kako bismo zaradili da kupimo hljeb, a glava nas zaboli od kazni koje svakodnevno dobijamo. Dobila sam nekoliko kazni, kao i svi mi koji ovdje prodajemo, ali nemam čime da ih platim", kaže jedna od uličnih prodavačica.

Iz Komunalne policije ističu da tokom nadzora počinioci često napuste mjesto prekršaja te dodaju da kazne iznose od 500 do 7.000 KM za pravno lice, 200 do 1.800 KM za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno od 100 do 1.000 KM za fizičko lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije