Banja Luka

Novaković: Odluka Skupštine grada bila preopširna

Novaković: Odluka Skupštine grada bila preopširna
Novaković: Odluka Skupštine grada bila preopširna

BANJALUKA - Povodom odluke Ustavnog suda RS da odredbe odluke Skupštine grada o komunalnoj naknadi nisu u saglasnosti s Ustavom i Zakonom o komunalnim djelatnostima, iz Gradske uprave kažu će poštovati odluku.

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, rekao je da je ta odluka bila u skladu sa zakonom, ali da je bila preopširna, s ciljem da građanima pojasni njihovu obavezu.

"Odluku još nismo dobili, već samo njihovo saopštenje i poštovaćemo je. Razlika je što u zakonu piše da su obveznici komunalne naknade svi komunalni i stambeni objekti, a mi smo našom odlukom rekli privremni i povremeni objekti isto kao i zakon, samo pojednostavljeno", istakao je on. Napomenuo je da je zakonska obaveza svih građana, bez obzira na to da li objekti imaju upotrebnu dozvolu ili ne, da istu izmiriju.

"Neusaglašenost osporenih odredaba navedene odluke s aktima više pravne snage očituje se, prema ocjeni Ustavnog suda, u tome što je donosilac podzakonskog akta svojim normiranjem, kojim je mimo zakona odredio status objekata čiji su vlasnici obveznici komunalne naknade, proširio relevantnu zakonsku odredbu, tako da je izašao iz okvira svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja",  kažu iz Ustavnog suda.

Sredstva  od komunalne naknade koriste se za obavljanje komunalne djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, poput održavanja gradskih saobraćajnica, trotoara, parkirališta, trgova, mostova i propusta, za održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva i drugih stvari.

Novaković dodaje da broj rješenja koji se godišnje izdaje na ime komunalne  naknade iznosi oko 40.000, te da se  cijena komunalne naknade određuje na osnovu propisanih parametara, lokacije objekta, visinske zone, kvadrature stambenog ili poslovnog objekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije