Banja Luka

Nove stepenice na Banj brdu do 27. jula

Nove stepenice na Banj brdu do 27. jula
Foto: N.N. | Nove stepenice na Banj brdu do 27. jula

BANJALUKA - ​Radovi na sanaciji pristupnih stepenica kod Spomenika palim Krajišnicima na Banj brdu trebalo bi da budu gotovi do kraja mjeseca.

"Ekipe preduzeća 'Koto' intenzivno rade i pokušavamo da ovaj posao okončamo koji dan prije 27. jula, kada se obilježava Dan ustanka protiv fašizma. Dosad su završene gornje etaže prilaza spomeniku i radi se na donjim", kazao je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović. Prema njegovim riječima, grad je jedino mogao da uđe u posao obnove oštećenih stepenica, za šta je i nadležan.

"Na inicijativu gradonačelnika odlučili smo da obnovimo pristupne stepenice o trošku grada kako bi se omogućio nesmetan pristup spomeniku prilikom obilježavanja važnih istorijskih datuma. Sam spomenik se nalazi na spisku spomenika od interesa za RS i BiH i njegovu obnovu mora odobriti Vlada RS, a potrebna su i velika sredstva da bi se to ostvarilo", rekao je Keserović.

Sredstva za obnovu stepenica od 45.000 KM izdvojena su iz gradskog budžeta, odnosno iz granta za održavanje spomenika i spomen-obilježja.

Keserović je naveo da je u nadležnosti grada više od 40 spomenika i spomen-obilježja, od kojih je većina sanirana.

"U toku je sanacija spomenika u Stričićima, koju planiramo da završimo do početka ovogodišnjeg 'Kočićevog zbora'. Radovi se izvode i na još šest spomenika iz Otadžbinskog i Drugog svjetskog rata", naveo je Keserović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije