Banja Luka

Novo urušavanje na Kastelu

Novo urušavanje na Kastelu
Novo urušavanje na Kastelu

Dio zidina artiljerijske kasarne, koja se nalazi u okviru kompleksa tvrđave Kastel, srušio se u utorak naveče, što je prouzrokovalo još jedno veliko urušavanje na banjalučkom kulturno-istorijskom spomeniku.

Milorad Petrić, direktor Kulturnog centra Banski dvor, koji je dobio pravo upravljanja Kastelom, kaže da znaju za urušavanje, ali da oni ne mogu puno da urade.

"Urušavanje se desilo u utorak naveče, ali, nažalost, mi tu ne možemo ništa, budući da je objekat pod zaštitom države. Snimili smo stanje, fotografisali zgradu i javili šta smo uočili i poslali Zavodu za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika RS. Oni su sada nadležni i čekamo od njih odgovore koji je dalji korak", objasnio je Petić.

Kako kaže, uprkos tome što je Komunalna policija postavila upozorenje na toj lokaciji da postoji opasnost od urušavanja krova i zidova, građani na svoju odgovornost taj znak stalno uklanjaju te prolaze tim dijelom.

"U trenutku kada je došlo do urušavanja na sreću nikoga nije bilo ispred objekta, ali ljudi svakodnevno prolaze tom lokacijom. Ne znam zbog čega rizikuju svoj život prolazeći tuda", ističe Petrić, te dodaje da su planirali da na tom potezu stave žicu kako bi spriječili nesavjesne građana da prolaze, da ne dođe do tragedije.

"Artiljerijska kasarna već nekoliko godina predstavlja problem nadležnim institucijama, jer, prema procjenama stručnjaka, veoma teško može biti rekonstruisana, a zakonski ne može biti srušena", dodao je Petrić.

Iz Gradske uprave kažu da su u vrijeme festivala koji se tradicionalno održavaju na tvrđavi Kastel postavili trake kao upozorenje da postoji mogućnost od urušavanja, ali da su ih građani ukonili.

"Inspekcija je juče izašla na teren, te ponovo na tom području postavila trake kao znak upozorenja da je tim dijelom zabranjeno hodati", dodali su iz Gradske uprave.

Građani koje smo zatekli da se kreću ovom ulicom oprezno su prolazili i posmatrali urušavanje koje se desilo.

"Velika je šteta što jedan takav kulturno-istorijski spomenik propada, ali urušavanje objekta ujedno je i apel odgovornim da se po ovom pitanju nešto učini", rekao nam Igor Savić.

Kamena kuća

Kamena kuća u sklopu tvrđave Kastel, spomenik kulture i vjerni čuvar istorije grada, svečano je otvorena 19. aprila zajedno s obnovljenim zidinama, bedemima, kulama, kao i novom ljetnom scenom, koja će služiti novim i bogatijim kulturnim događajima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije