Banja Luka

Novoizgrađena periferna kotlovnica u Kočićevom vijencu počela s radom

Novoizgrađena periferna kotlovnica u Kočićevom vijencu počela s radom
Novoizgrađena periferna kotlovnica u Kočićevom vijencu počela s radom

Novoizgrađena periferna kotlovnica u naselju Kočićev vijenac počela je danas zvanično s radom. U "Toplani" kažu da ona proizvodi snagu od šest kilovata i može da grije više od 1.000 domova, što je mnogo veći broj stambenih jedinica nego što je sada u ovom naselju priključeno.

Brojka od 1.000 odnosi se na stambene jedinice sa prosječnom veličinom od 60 kvadratnih metara i sa srednjom toplotnom izolacijom.

Mićo Milovanović, direktor "Toplane", rekao je da su zadovoljni postignutim te naglasio da je ovo jedina prava kotlovnica u RS.

"U poređenju s ovom kotlovnicom, sve druge, uključujući i staru banjalučku kotlovnicu, su obično staro gvožđe. Ona je potpuno automatizovana, sa mogućnošću automatskog upravljanja i najsavremenijim softverom", kazao je Milovanović.

Dodao je da bi se mogućnosti ove kotlovnice uduplale, to jest da bi mogla da grije 2.000 domova kada bi objekti bili građeni po evropskim standardima. Milovanović je podsjetio da je kotlovnica izgrađena u rekordnom roku.

"Za manje od 45 dana izgradili smo objekat od 720 kvadratnih metara, ugradili oko 250 tona opreme, u kojoj je sadržano više od 4.000 raznih pozicija", rekao je Milovanović.

Ukupna vrijednost investicije za ovu kotlovnicu, kao i za onu na Starčevici, jeste 9.000.000 KM.

Tanja M., jedna od mještanki čiji će topli radijatori zavisiti od novootvorenog postrojenja, kaže da ja raduje ovakva vijest, te da se nada da će kvalitet grijanja biti bolji nego dosad.

"Do ovog trenutka grijanje je kod većine ljudi u ovom i okolnim naseljima bilo loše, tako da se stvarno nadamo da će sada s jednom ovako modernom kotlovnicom biti dosta bolje", rekla je ova Banjalučanka.

Održavanje i remont

Da bi blagovremeno pripremila cijeli sistem za sezonu grijanja, "Toplana" je više od 1.200.000 KM utrošila na remont postrojenja. Takođe, utrošeno je i još oko 2.800.000 KM na revitalizaciju vrelovodne mreže, koja, kako kažu, jeste najlošija karika u "Toplani", gdje se stvaraju veliki gubitci toplotne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije