Banja Luka

Nulta zona parkiranja u Banjaluci od 1. jula

Nulta zona parkiranja u Banjaluci od 1. jula
Foto: Arhiva | Nulta zona parkiranja u Banjaluci od 1. jula

Uvođenje nulte zone na parkinzima "Kraš", "Palas", kao i na parking mjestima u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Milana Tepića i dijelu parkinga koji se nalazi kod parka "Petar Kočić" počinje od 1. jula pa će tako parkiranje na njima biti moguće u maksimalnom trajanju od dva sata.

Njenim uvođenjem povećaće se obim parkiranja u centralnoj gradskoj zoni, omogućiti većem broju vozača da koriste parkiralište, smanjiće se bespotrebno kruženje po parkiralištu u potrazi za slobodnim mjestom kao i gužve u zoni parkirališta.

Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da je njenim uvođenjem predviđeno da parkiranje bude vremenski ograničeno samo na najopterećenijim gradskim parkiralištima.

"U nultoj zoni cijena parkiranja neće se mijenjati, ali će vozači svoja vozila moći da parkiraju najduže dva sata, nakon čega će morati da napuste parkiralište. Radi se o najopterećenijim parkiralištima u najužem centru grada, ukupnog kapaciteta 254 parking mjesta", istakao je Sandić.

Kako kaže Sandić, sa početkom uvođenja nove tarifne zone parkiranja biće postavljena nova saobraćajna signalizacija, sa dopunskim tablama različitih boja koje će definisati zonu parkiranja.

"Nulta zona biće označena crvenom bojom, prva zona žutom, a druga zona zelenom bojom", pojasnio je Sandić.

Sandić je dodao da je u novoj zoni takođe omogućeno plaćanje parking usluge putem SMS-a na broj 083 5114.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, rekao je da podržava uvođenje ove zone.

"Grad bi trebalo da preuzme niz mjera kako bi se destimulisali vozači da ulaze u najuži centar grada, ali ova mjera će to zasigurno i učiniti i omogućiće onima koji imaju hitnu potrebu da nešto brzo završe", istakao je Radović.

Dodao je da očekuju da ova mjera ne bude samo jedna parcijalna stvar, već čitav niz mjera koje preduzimaju svi evropski gradovi.

Sugrađanin Boris Bilić kaže da podržava uvođenje ove zone jer je dva sata dovoljno da bi se obavilo sve što je potrebno u centru grada.

"Tako bi se spriječile gužve na parkinzima i ne bi se trebalo toliko kružiti. Mislim da ne bi bilo loše i da se na Paprikovcu kod Univerzitetskog kliničkog centra RS uvede nulta zona kao i kod Poliklinike", rekao je Bilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije