Banja Luka

O cijeni komunalnih usluga u Banjaluci odlučivaće odbornici?

O cijeni komunalnih usluga u Banjaluci odlučivaće odbornici?
Foto: N.N. | O cijeni komunalnih usluga u Banjaluci odlučivaće odbornici?

BANJALUKA - Saglasnost na promjenu cijena komunalnih usluga davaće odbornici Skupštine grada Banjaluka, a ne gradonačelnik, kako je to bilo do sada, ako odbornici 24. oktobra usvoje Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o komunalnom redu.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da je razlog za izmjenu ove odluke usklađivanje člana sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, kojim je propisano da Skupština jedinice lokalne samouprave daje saglasnost na cijenu komunalne usluge.

"Kad smo mijenjali određene članove Odluke o komunalnom redu, prošli put, tu tačku nismo mijenjali i ona je ostala potpuno ista kao što je bilo u prethodnoj odluci", kazao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, sugestije za izmjenu ovog člana imali su odbornici, ali i članovi Komisije za pravna pitanja i propise.

"Odbornici su nam ukazali na neophodnost promjene i mi smo izvršili tu izmjenu. Na kraju će, ako ova odluka bude usvojena, saglasnost na promjenu cijena komunalnih usluga davati Skupština grada", istakao je Bilčar.

Naglasio je da su u ovoj godini imali zahtjeve komunalnih preduzeća za promjenu cijena komunalnih usluga.

U preduzeću "Vodovod" kažu da je normalno da se o cijenama komunalnih usluga odlučuje na sjednici Skupštine grada.

Aleksandar Bajić, direktor preduzeća "Čistoća", kazao je da se za bilo kakvu promjenu cijena usluga radi studija.

"O cijeni bi sada trebalo da odlučuje više ljudi pa ćemo vidjeti kako će to biti. Ako Skupština grada ne bude dala saglasnost na povećanje cijena kada to pravno lice bude tražilo, ima i druga klauzula u kojoj stoji da, ako se analizom utvrdi da ta cijena nije ekonomski isplativa za preduzeće, grad je dužan da subvencionira razliku te cijene", rekao je Bajić.

Boran Bosančić, odbornik DNS-a u Skupštini grada, kaže da, iako nije lako da odbornici donose takve odluke, to je ispravno.

"Kada je ova odluka u pitanju, nama odbornicima i ne treba da bude posebno drago zbog toga jer je to dodatni teret i odgovornost, ali to je pravilno tumačenje i Zakona o lokalnoj samoupravi i drugih zakona", dodao je Bosančić.

Saša Lazić, odbornik Kluba SzP-a, kaže da ako se ta odluka odnosi samo na to da će Skupština grada davati zeleno svjetlo za povećanje cijena, onda se slaže s tim i smatra da je ona ispravna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije