Banja Luka

OKC danas slavi rođendan: 22 godine ruše predrasude

OKC danas slavi rođendan: 22 godine ruše predrasude
Foto: N.N. | OKC danas slavi rođendan: 22 godine ruše predrasude

BANJALUKA - Omladinski komunikativni centar (OKC), jedna od najstarijih nevladinih organizacija u BiH, danas slavi 22 godine postojanja i rada, kako kažu, prije svega sa mladima, a kroz njihove programe je do sada prošlo više od 150.000 ljudi.

U OKC-u kažu da je ova nevladina i neprofitna organizacija sa sjedištem u Banjaluci osnovana sa motom "Omogućimo mladima da dostignu svoje potencijale", te da i danas rade na razbijanju predrasuda i stvaranju novih stavova.

"Tokom više od 20 godina bavimo se edukativnim, volonterskim, medijskim, psihosocijalnim i aktivnostima izgradnje mira i razvoja demokratije u cilju formiranja društva jednakih mogućnosti", kazali su u OKC-u.

Pored brojnih aktivnosti koje su sprovodili i akata koje su kreirali, posebnu pažnju su posvetili aktivnostima za mlade u RS, te su do sada organizovali 11 interaktivnih sajmova obrazovanja.

"Stvorili smo Mrežu savjeta učenika RS (Mresurs) koja se nalazi u svim srednjim školama u RS. Pored toga kreirali smo najveću multisektornu asocijaciju u RS, Asocijaciju "Akademac", koju čine profesori, dekani, studenti, poslodavci, pojedinci iz medija, zavoda za zapošljavanje, preduzetnici, političari i stručnjaci iz oblasti biznisa i obrazovanja", istakli su u ovom centru.

Saša Marković, direktor OKC Banjaluka, kaže da je rad sa mladim ljudima ono što najviše voli u vezi s ovim poslom, te da upravo taj rad uvijek ostavi posebnu notu na svakog ko se njime bavi.

"Među projektima u kojima je OKC učestvovao istakao bih proces izrade Omladinske politike RS koji smo radili sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta RS i sa širom zajednicom. Taj proces je na mene ostavio najveći dojam", kazao je Marković.

Dodao je da OKC nastavlja sa radom za mlade i sa mladima, te da će ove godine u fokusu aktivnosti biti nastavak priče o pomirenju, o socijalnoj koheziji, o karijernom savjetovanju u osnovnim i srednjim školama i povezivanju visokog obrazovanja i tržišta rada.

OKC nije samo za mlade

Prvi lokalni volonterski servis OKC-a nastao je 2005. u Banjaluci, a do sada je oformljeno 30 lokalnih volonterskih servisa u 30 gradova RS.

Nisu zaboravili ni građane treće životne dobi, pa su tako putem projekta "Zdravo starenje" prošle godine penzionerima ponudili besplatne aktivnosti, sadržaje i radionice. Takođe, njihov psihosocijalni program usmjeren je na pružanje podrške ljudima u stanju potrebe, te na doprinos reformi sistema socijalne zaštite u zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije