Banja Luka

Oaza mira i u teškim vremenima

Oaza mira i u teškim vremenima
Oaza mira i u teškim vremenima

BANJALUKA - Promocijom jubilarnih izdanja Muzičke škole "Vlado Milošević" u srijedu uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor počelo je obilježavanje jubileja ove značajne kulturne institucije.

Početak svečanog obilježavanja 80. godišnjice postojanja obilježila je promocija tri kompakt-diska učenika i profesora ove škole, zbirke "Horske vokalize" autora Nemanje Savića, te drugog i dopunjenog izdanja monografije "Godine s pjesmom" profesorice Radmile Kolundžija.

"U drugom izdanju monografije nalaze se blistave biografije učenika novijih generacija 2004 - 2014, moja sjećanja koja sežu do 1969, kada su me kao osmogodišnju djevojčicu upisali u MŠ 'Vlado Milošević', te istorijske činjenice i prilike od 1934, kada je nastala škola, do danas", izjavila je Kolundžija.

Posebno je naglasila da su Česi utemeljivači muzičkog obrazovanja kod nas, te da i u današnjem vremenu imaju lijepu saradnju sa češkim konzervatorijem, te da naši učenici osvajaju nagrade na takmičenju nazvanom po Janošu Kocijanu, slavnom violinisti koji je 1918. svirao u Banjaluci.

Profesorica Vedrana Stojić u obraćanju prisutnima iznijela je podatke da monografija ima 500 fotografija, 80 biografija profesora, 12 priča učenika, i to sve na 730 stranica. Stojićeva je napomenula da je škola i u teškim vremenima bila oaza mira, prenoseći čarobni svijet muzike na mlađe generacije kroz svih osamdeset godina postojanja.

Nemanja Savić, direktor škole, pohvalio je monografiju istakavši da se ona razlikuje po tome što ne sadrži samo sušte činjenice, nego kompletnu sliku o okruženju u kojem je škola simbol kulturnih dešavanja.

Savić je najavio i to da je u toku snimanje dokumentarne emisije povodom jubileja škole, autora Radoslava Pandurevića, koji je, takođe, radio dokumentarac povodom 120 godina postojanja hora "Jedinstvo".

Pandurević, takođe učesnik promocije, rekao je da mu je čast što sarađuje sa ovom školom, te da se nada da će gledaoci bar djelimično uživati u njegovom materijalu kao što uživaju u muzici.

Muzika sa kompakt-diskova učenika muzičke škole snimana je u Koncertnoj sali Banskog dvora i studiju "Oksigen". Tonska podrška bili su profesori škole Dejan Đorđević i Milan Savić, te vlasnik studija Momir Nikić.

Nikić je rekao da je rad u studiju bio jako bitan za učenike koji su prvi put imali priliku da prođu kroz to iskustvo, a i njemu samom kao muzičaru nekih drugih žanrova, koji je prvi put ugostio jedan gudački orkestar.

Prvi od tri jubilarna koncerta gostujućih i učenika Muzičke škole "Vlado Milošević" trebalo je da bude održan sinoć, a večeras i sutra naveče u 20 časova nastavlja se proslava jubileja koncertima u Banskom dvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije