Banja Luka

Obilježen dan bez automobila u Banjaluci

Obilježen dan bez automobila u Banjaluci
Obilježen dan bez automobila u Banjaluci

BANJALUKA - Banjaluka se danas dvočasovnom obustavom saobraćaja u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića priključila obilježavanju Međunarodnog dana bez automobila - 22. septembra, kojim se ukazuje na značaj zdrave životne sredine i promovišu alternativni načini prevoza.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da se Međunarodni dan bez automobila obilježava 13. put u Evropi, a 11. u najvećem gradu Srpske.

"Banjaluka se priključila mnogim gradovima u obilježavanju Evropske sedmice mobilnosti, što ima višestruki smisao - ekološki, ekonomski i bezbjednosni", rekao je Gavranović novinarima na Trgu Krajine, gdje je organizovana manifestacija "Dan bez automobila".

On je rekao da se Evropska sedmica mobilnosti svake godine obilježava nizom manifestacija, a namlađi učesnici u saobraćaju podučavaju se pravilima bezbjednosti u saobraćaju, čime se svake godine nivo njihove bezbjednosti podiže na viši nivo.

Gavranović je istakao važnost afirmisanja alternativnih prevoza s cilju smanjivanja gužvi, ali i količinu izduvnih gasova i energije koja se troši.

Gradonačelnik je rekao je da će Banjaluka podržati sve edukativne i ekološke akcije da bi bila poboljšana bezbjednost saobraćaja i dodao da grad ovu akciju podržava iz godine u godinu, što će biti slučaj i ubuduće.

On je istakao da će ove godine podjelom besplatnih karata za javni prevoz jednom broju građana afirmisati alternativni način prevoza.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić je istakao da Savez u svih 50 gradova i opština Srpske u kojima ima svoja društva, u saradnji sa lokalnim zajednicama obilježava danas "Dan bez automobila".

Babić je rekao da se već tradicionalno na Trgu Krajine nalazi poligon za obuku najmlađih učesnika u saobraćaju za njihovu pripremu za bezbjedno učešće u saobraćaju i dodao da je organizovano takmičenje od šest do 66 godina u provjeri znanja saobraćajnih propisa i spretnosti vožnje bicikala.

Manifestacija "Međunarodni dana bez automobila" realizuje se uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srposke, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto saveza Srpske i autoprevoznika gradskog javnog prevoza.

Paralelno sa obilježavanjem Evropske sedmice mobilnosti, realizuje se i aktivnost pod nazivom "Parkiraj pametno, parkiraj propisno!", čiji je cilj eliminisanje parkiranja vozila na trotoarima i drugim površinama namijenjenim za kretanje pješake i biciklista.

Pojačane kontrole parkiranja vozila na trotoarima i drugim površinama namijenjenim za kretanje pješaka i biciklista provodiće i Komunalna policija grada Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije