Banja Luka

Očekuje se početak gradnje kuće za oboljelu djecu

Očekuje se početak gradnje kuće za oboljelu djecu
Očekuje se početak gradnje kuće za oboljelu djecu

Roditelji djece koja se liječe od malignih bolesti još uvijek čekaju da počne izgradnja roditeljske kuće u okviru Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka, iako su sredstva obezbijeđena u humanitarnoj akciji krajem prošle godine.

Planer i projektant u Institutu za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske Jasna Guzijan izjavila je Srni da su prednacrt regulacionog plana u vezi sa ovom zdravstvenom ustanovom uputili gradskoj upravi još 9. jula i očekuju stručnu raspravu.Iz gradske uprave su potvrdili da su dobili prednacrt i da će tražiti korekciju ovog dokumenta prije stručne rasprave, ne precizirajući zašto su one potrebne.

Sekretar Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijana Berić rekla je da roditeljska kuća, prema najnovijim informacijama, neće biti građena na ranije predviđenoj lokaciji, nego na novoj, koja je trenutno i najbolje rješenje s obzirom da se ispostavilo da izmjene regulacionog plana neće duže vrijeme biti završene.

Berićeva očekuje da gradnja počne u septembru.

Ona je dodala da će kuća biti građena u okviru Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka na dijelu gdje je planiran stambeni kompleks.

Za izgradnju kuće obezbijeđeno je 850.000 KM humanitarnim aktivnostima, a realizacija ovog projekta započeta je zahvaljujući podršci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Roditeljsku kuću trebalo bi da čini sedam apartmana, kuhinja i trpezarija, dnevni boravak i igraonica, te druge potrebne prostorije.

Posljednji podaci pokazuju da se u Univerzitetskoj bolnici Klinički centar Banjaluka liječi 20 djece, dok je 34 u fazi "održavanja", odnosno kod kuće uzimaju citostatike u vidu tableta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije