Banja Luka

Odloženo rušenje nelegalne gradnje

Odloženo rušenje nelegalne gradnje
Odloženo rušenje nelegalne gradnje

Rušenje krova i nadstrešnice na kući taksiste Veselka Gajlovića iz naselja Saračica, koje je bilo zakazano za danas, ipak je odgođeno.

Naime, izvođač radova zbog nedovoljne bezbjednosti nije pustio svoje radnike da ruše sporne dijelove objekta te će nadležni morati da izaberu novog izvođača radova i utvrde novi rok rušenja.

Ispred kuće Gajlovića, inače oca dvoje maloljetne djece, okupili su se mještani i kolege taksisti koji su došli da spriječe rušenje.

"Ne znam do kada će mi krov ostati nad glavom, jer procedura se dalje nastavlja. Smatram da su od mog predmeta protivzakonito napravili spor, jer moj ujak, kao stranka u postupku, lažno tvrdi da je ovo nelegalno izgrađeno, a podržavaju ga urbanisti i Građevinska inspekcija", rekao je Gajlović.

Međutim, iz Gradske uprave tvrde suprotno i navode da je postupak inspekcijskog nadzora u ovom predmetu započeo 2013. godine.

"S obzirom na to da investitor sam nije porušio dobrovoljno bespravno sagrađeni dio objekta i ograde, mi smo, postupajući u skladu sa zakonom, zakazali prinudno rješenje. Zakon se primjenjuje jednako prema svim investitorima koji bespravno grade", rekao je Vojin Marić, pomoćnik načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave.

Iz Gradske uprave su ranije pojasnili da su sporni dijelovi kuće, predviđeni za rušenje, izgrađeni donacijama Centra za socijalni rad te Kabineta predsjednika RS, ali da to ne može da utiče na poštovanje Zakona o uređenju prostora i građenja, kada je u pitanju legalnost objekta.

Gajlović, pak, ističe da živi deset kilometara od centra grada, gdje nema regulacionog plana, te da je, kako kaže, "svima poznato koliko u gradu ima nelegalnih objekata i da, ako je samo njegov objekat sporan, neka ga ruše".

Mještani koji su došli kažu da će komšiju podržavati svaki put.

"Kada god zakažu rušenje, doći ćemo i u većem broju jer za ovo smo saznali u posljednjem momentu. Ljudi su spremni da pomognu i ako treba angažovaćemo čitavu mjesnu zajednicu", rekao je Nedeljko Knežević, predsjednik Savjeta MZ Saračica.

Miladin Bunić, jedan od okupljenih, ističe da je rušenje van svake pameti.

"Došli su da ruše ono što je napravio od svoje bijede. On je 70 odsto ratni invalid, čuči cijelu noć da bi zaradio marku da ujutro donese hljeb djeci. Nema sile da dozvolimo to", poručio je Bunić.

Slovo zakona

Prema odredbama Zakona o uređenju prostora i građenju, kada je u pitanju legalnost objekta, svi oni koji su izgrađeni poslije 24. maja 2013. ne mogu ni naknadno biti legalizovani

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije