Banja Luka

Okrugli sto u Banjaluci: Informacija javno dobro

Okrugli sto u Banjaluci: Informacija javno dobro
Okrugli sto u Banjaluci: Informacija javno dobro

BANJALUKA - Povodom 250 godina od Zakona o slobodnom pristupu informacijama u Švedskoj danas je u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Banjaluci u organizaciji Ambasade Švedske i Kluba studenata Fakulteta održan okrugli sto o slobodi medija u BiH.

Na okruglom stolu, na kojem su učestvovali novinari, predstavnici javnih institucija u BiH, novinarskih udruženja i nevladinih organizacija, te studenti i profesori, povela se rasprava o poređenju medija u Švedskoj i BiH.

Pia Halonsten, prvi sekretar švedske ambasade, istakla je da je u Švedskoj informacija javno dobro i da je sloboda pristupu informacija osnovni preduslov za moderno i demokratsko društvo. 

Predstavnici medija, javnog i nevladinog sektora, ukazali su na lošu praksu institucija u BiH kad je u pitanju nedostavljanje informacija, njihovo sakrivanje, nepotpuno i nedovoljno informisanje javnosti, nezakazivanje pres-konferencija u Vladi RS, ali i na nekoliko pozitivnih primjera, poput Narodne skupštine RS, u kojoj novinari mogu dobiti sve informacije koje su im značajne za njihov rad i koje su javno dostupne na sajtu.

Učesnici su zaključili da je potrebno izvršiti pritisak na javne institucije da kroz usvajanje novih zakonskih rješenja doprinesu jačanju slobode medija i pristupa informacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije