Opozicija podržala proteste u Banjaluci

Biljana Savić, Savo Drakulić - 06.06.2012 20:00
Opozicija podržala proteste u Banjaluci

BANJALUKA - Čelnici SDS-a podržali su u utorak veče svojim prisustvom protest grupe Banjalučana protiv izgradnje stambeno-poslovnih objekata na zelenoj površini kod "Medicinske elektronike", iako su u gradskom parlamentu njihovi odbornici glasali za sve odluke u vezi s izgradnjom na tom zemljištu.

Na protestu su bili iz SDS-a Nenad Stevandić, Vukota Govedarica, Snježana Božić, Kostadin Vasić, Ostoja Dragutinović, Mladen Kršić, Ljiljana Bogdanović i Nedeljko Glamočak, dok su pored njih stajale i opozicione kolege, a među njima i Slavko Vučurević iz PDP-a i Krsto Jandrić iz NDS-a.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka ranije su potvrdili da je na 42. sjednici Skupštine grada, koja je održana 14. jula 2003. godine, a na kojoj je prisustvovalo 28 odbornika, donesena jednoglasna odluka o raspisivanju konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta radi građenja.

Ovoj sjednici je prisustvovalo osam odbornika SDS-a, sedam odbornika SNSD-a, četiri odbornika PDP-a, po dva odbornika SNS-a i SP-a, i po jedan odbornik SDP-a, Saveza za cjelovitu i demokratsku BiH, Demokratske patriotske stranke RS, Penzionerske stranke RS i HDZ BiH. Takođe, na 46 sjednici, održanoj u decembru iste godine, kojoj je prisustvovalo 26 odbornika iz devet političkih stranaka, jednoglasno je doneseno Rješenje o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta "Grand trejdu" d.o.o. Banjaluka, na osnovu javnog konkursa. Zasjedanju je prisustvovalo sedam odbornika SDS-a, pet SNSD-a Milorad Dodik, četiri PDP RS - Mladen Ivanić, te po dva odbornika Saveza za cjelovitu i demokratsku BiH, SNS-a - Biljana Plavšić, SP RS, SDP BiH i po jedan odbornik DPS RS i PS RS.

Na pitanje da prokomentariše zašto protestuje iako su odbornici SDS-a glasali za gradnju, Stevandić je kazao da "demonstrira svoj lični i ljudski stav".

Dakić je, komentarišući prisustvo političara, kazao da se radi o prikupljanju političkih poena

"Ne može se ovo vrijeme porediti s onim, jer većina ljudi koja je tada glasala sad nije u SDS-u. Riječ je o devet godina razlike. Sa druge strane, ovo mora da bude pouka svim ljudima da moraju čuvati gradsko zelenilo i gradske parkove. Ružno je osuđivati ljude koji se bore da zaštite ono po čemu je Banjaluka poznata i, u svakom slučaju, lično smatram da je moje prisustvo čin demokratskog i ljudskog podržavanja pozitivnih stvari u gradu", kazao nam je danas Stevandić.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a, kazao je da je od jula 2003. do juna 2012. prošlo devet godina i da je bilo dovoljno prostora za bilo kakvu ozbiljnu namjeru koja je definisana odlukom iz 2003. godine. "Mislim da su to čak i određeni akti zaključili kada su u pitanju rokovi. Prema tome, stvar je do te mjere isproblematizovana da je zasigurno iz ovog vrzinog kola nemoguće izaći ukoliko nemamo jedan visoki nivo transparentnosti", naveo je Govedarica.

Božićeva danas nije imala vremena kako bi prokomentarisala svoje prisutstvo na protestima.

Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS, govoreći o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa kod "Medicinske elektronike", ocijenio je da sve što se dešava u vezi s ovim slučajem ima jaku političku notu.

"Razumljivo je da građani žele zelene poršine, ali ono što je loše jeste da se u neke građanske inicijative pred izbore 'petlja' politika, odnosno dio opozicionih stranaka i nezavisnih kandidata. Odvojio bih priču o opštem zajedničkom interesu da Banjaluka bude ljepša i da ima više zelenih površina od onoga što u ovom momentu neke političke partije rade", rekao je Radojičić.

Nešto više od stotinu Banjalučana sakupilo se i u utorak kod starog hrasta blizu gradilišta kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uništavanja zelene površine. Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu, komentarišući prisustvo političara kazao je da se radi o nekakvom prikupljanju političkih poena.

"Ono što oni znaju je to da čitava grupa može biti identifikovana s tim političarima, te može nanijeti štetu ovim ljudima koji se okupljaju. Ali, oni su građani ovog grada i mi ne možemo da im zabranimo da nam se pridruže", istakao je Dakić.

Podsjećamo, kompanija "Grand trejd" je počela gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, a nadleženi su potvrdili da ima sve dozvole.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Cijena paprika u rangu mesa

  04.03.2015 21:32 - Dajana Miljić

  Ponuda voća i povrća na gradskoj tržnici je dobra, međutim cijene gotovo svih proizvoda znatno su više nego prošle godine, pa je razumljivo da je i kupaca malo.

 • Klizište prijeti da im uništi i drugi dom

  04.03.2015 20:32 - Biljana Popović, foto A. Čavić

  Porodici Šulić iz Kočićevog vijenaca, koja broji 12 članova, poplava tokom maja prošle godine počela je da uništava kuću, a avgustovske poplave primorale su ih da se isele iz dugogodišnjeg doma jer je klizište svakog dana prijetilo da uništi kuću.

 • Počelo orezivanje drveća u Obilićevu

  04.03.2015 16:50 - N.N.

  BANJALUKA - Radnici preduzeća "Tamaris" počeli su proljećno orezivanje drveća u ulici Stepe Stepanovića u naselju Obilićevo.

 • Klizište ruši kuću porodice Vidović iz naselja Lauš

  04.03.2015 15:15 - N.N.

  BANJALUKA - Klizište prijeti da sruši kuću u ulici Bose Živković, u naselju Lauš, u kojoj živi četvoročlana porodica Perse Vidović.

 • Zaradili 226.537 KM

  04.03.2015 13:09 - Srna

  BANJALUKA - Odsjek za parkinge i garaže Gradske uprave Banjaluka ostvario je u februaru prihod od 226.537 KM, rekao je Srni šef ovog odsjeka Branimir Papić.

 • Besplatni rodni listovi za maturante

  04.03.2015 12:03 - Srna

  BANJALUKA - Gradska uprava Banjaluke i ove godine će besplatno izdavati izvode iz matičnih knjiga rođenih za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, rečeno je u gradskoj upravi.

 • Još se ne zna ko može u Aleju velikana

  03.03.2015 21:11 - Jasna Dragojević

  Iako su prvi ukopi na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji počeli prije mjesec i po dana, a grad dobio Aleju velikana, Gradska uprava još nije odredila na osnovu kojeg kriterijuma će neke osobe biti sahranjivane baš u tom dijelu.

 • Rampa podijelila građane

  03.03.2015 21:11 - Jasna Dragojević

  Inicijativa za ukljanjanje rampe na Banj brdu, kako bi bio omogućen nesmetan prolaz automobila, podijelila je građane.

 • Medvjed ubija, a odštete nema

  03.03.2015 16:34 - N.N.

  BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske neće da nadoknadi 2.300 maraka štete koju je Mići Ćosiću iz Debeljaka pričinio medvjed ubivši mu ždrebnu kobilu.

 • Obrok čeka 40 osoba

  02.03.2015 22:10 - Biljana Popović

  Najavljena odluka gradonačelnika Slobodana Gavranovića o reviziji korisnika javne kuhinje Gradske organizacije (GO) Crvenog krsta počeće sutra, rečeno je iz te humanitarne organizacije.

 • Najveća muka posao i poplave

  02.03.2015 20:15 - Jasna Dragojević

  Egzistencijalni problemi i dalje su najveći, ako je suditi po današnjem sastanku građana s prvim čovjekom grada Slobodanom Gavranovićem, poznatom kao "kafa sa gradonačelnikom", čija je tradicija, nakon nekoliko mjeseci pauze, nastavljena.

 • Banjalučki srednjoškolci daruju krv

  02.03.2015 15:51 - Srna

  BANJALUKA - Učenici četvrtih razreda svih banjalučkih srednjih škola učestvovaće u proljećnoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi koja je u toku, najavljeno je iz gradske organizacije Crvenog krsta.

 • Povećanje cijena način da se pomogne gradskim preduzećima

  02.03.2015 14:33 - Srna

  BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je danas da je povećanje cijena komunalnih usluga i administrativnih taksi način da se pomogne gradskim preduzećima koja se trenutno nalaze u velikoj krizi.

 • Kafa s gradonačelnikom

  02.03.2015 07:27 - J.D.

  U Muzičkom paviljonu parka "Petar Kočić" Slobodan Gavranović, gradonačelnik, održaće danas sa početkom u 11 časova sastanak s građanima.

 • Istaknute istorijske ličnosti Banjaluke (XLVII ): Jovan - Joco Bojović

  01.03.2015 19:31 - Biljana Popović

  Jovan - Joco Bojović, pjesnik, gimnastičar, zaljubljenik u Vrbas i dajak, poznatiji kao autentični hroničar svoga vremena, rođen je 1934. godine u Prnjavoru, gdje je završio osnovnu školu, a potom se nastavio školovati u Banjaluci.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.