Banja Luka

Opozicija podržala proteste u Banjaluci

Opozicija podržala proteste u Banjaluci
Opozicija podržala proteste u Banjaluci

BANJALUKA - Čelnici SDS-a podržali su u utorak veče svojim prisustvom protest grupe Banjalučana protiv izgradnje stambeno-poslovnih objekata na zelenoj površini kod "Medicinske elektronike", iako su u gradskom parlamentu njihovi odbornici glasali za sve odluke u vezi s izgradnjom na tom zemljištu.

Na protestu su bili iz SDS-a Nenad Stevandić, Vukota Govedarica, Snježana Božić, Kostadin Vasić, Ostoja Dragutinović, Mladen Kršić, Ljiljana Bogdanović i Nedeljko Glamočak, dok su pored njih stajale i opozicione kolege, a među njima i Slavko Vučurević iz PDP-a i Krsto Jandrić iz NDS-a.

U Administrativnoj službi grada Banjaluka ranije su potvrdili da je na 42. sjednici Skupštine grada, koja je održana 14. jula 2003. godine, a na kojoj je prisustvovalo 28 odbornika, donesena jednoglasna odluka o raspisivanju konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta radi građenja.

Ovoj sjednici je prisustvovalo osam odbornika SDS-a, sedam odbornika SNSD-a, četiri odbornika PDP-a, po dva odbornika SNS-a i SP-a, i po jedan odbornik SDP-a, Saveza za cjelovitu i demokratsku BiH, Demokratske patriotske stranke RS, Penzionerske stranke RS i HDZ BiH. Takođe, na 46 sjednici, održanoj u decembru iste godine, kojoj je prisustvovalo 26 odbornika iz devet političkih stranaka, jednoglasno je doneseno Rješenje o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta "Grand trejdu" d.o.o. Banjaluka, na osnovu javnog konkursa. Zasjedanju je prisustvovalo sedam odbornika SDS-a, pet SNSD-a Milorad Dodik, četiri PDP RS - Mladen Ivanić, te po dva odbornika Saveza za cjelovitu i demokratsku BiH, SNS-a - Biljana Plavšić, SP RS, SDP BiH i po jedan odbornik DPS RS i PS RS.

Na pitanje da prokomentariše zašto protestuje iako su odbornici SDS-a glasali za gradnju, Stevandić je kazao da "demonstrira svoj lični i ljudski stav".

Dakić je, komentarišući prisustvo političara, kazao da se radi o prikupljanju političkih poena

"Ne može se ovo vrijeme porediti s onim, jer većina ljudi koja je tada glasala sad nije u SDS-u. Riječ je o devet godina razlike. Sa druge strane, ovo mora da bude pouka svim ljudima da moraju čuvati gradsko zelenilo i gradske parkove. Ružno je osuđivati ljude koji se bore da zaštite ono po čemu je Banjaluka poznata i, u svakom slučaju, lično smatram da je moje prisustvo čin demokratskog i ljudskog podržavanja pozitivnih stvari u gradu", kazao nam je danas Stevandić.

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a, kazao je da je od jula 2003. do juna 2012. prošlo devet godina i da je bilo dovoljno prostora za bilo kakvu ozbiljnu namjeru koja je definisana odlukom iz 2003. godine. "Mislim da su to čak i određeni akti zaključili kada su u pitanju rokovi. Prema tome, stvar je do te mjere isproblematizovana da je zasigurno iz ovog vrzinog kola nemoguće izaći ukoliko nemamo jedan visoki nivo transparentnosti", naveo je Govedarica.

Božićeva danas nije imala vremena kako bi prokomentarisala svoje prisutstvo na protestima.

Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS, govoreći o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa kod "Medicinske elektronike", ocijenio je da sve što se dešava u vezi s ovim slučajem ima jaku političku notu.

"Razumljivo je da građani žele zelene poršine, ali ono što je loše jeste da se u neke građanske inicijative pred izbore 'petlja' politika, odnosno dio opozicionih stranaka i nezavisnih kandidata. Odvojio bih priču o opštem zajedničkom interesu da Banjaluka bude ljepša i da ima više zelenih površina od onoga što u ovom momentu neke političke partije rade", rekao je Radojičić.

Nešto više od stotinu Banjalučana sakupilo se i u utorak kod starog hrasta blizu gradilišta kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uništavanja zelene površine. Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu, komentarišući prisustvo političara kazao je da se radi o nekakvom prikupljanju političkih poena.

"Ono što oni znaju je to da čitava grupa može biti identifikovana s tim političarima, te može nanijeti štetu ovim ljudima koji se okupljaju. Ali, oni su građani ovog grada i mi ne možemo da im zabranimo da nam se pridruže", istakao je Dakić.

Podsjećamo, kompanija "Grand trejd" je počela gradnju stambeno-poslovnog kompleksa, a nadleženi su potvrdili da ima sve dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije