Banja Luka

Osnovna škola "Ivo Andrić" proslavlja 60 godina postojanja

Osnovna škola "Ivo Andrić" proslavlja 60 godina postojanja
Foto: Velibor Tripić | Osnovna škola "Ivo Andrić" proslavlja 60 godina postojanja

BANJALUKA - ​Osnovna škola "Ivo Andrić", koja važi za jednu od najprestižnijih škola u gradu, proslavlja 60 godina rada i postojanja.

Željka Opačić, direktorica ove škole, kazala je da će, kroz manifestaciju pod nazivom "Mostovi prijateljstva", ovaj jubilej obilježavati do subote uz brojne događaje.

"Manifestaciju posvećenu obilježavanju ovog velikog jubileja nazvali smo 'Mostovi prijateljstva' i podržali su nas prijatelji iz Kranja, Beograda i Novog Sada", rekla je Opačićeva.

Dodala je da je prvobitni naziv ove obrazovne ustanove bio OŠ "Braća Pavlić" i da je bila poznata po školi rukometa, koja je u njoj nekada bila organizovana.

"Bili smo posebno poznati po rukometu. U toku je Međunarodni turnir rukometa u kampusu Univerzitetskog centra, na kojem učestvuje šest ekipa", istakla je Opačićeva.

Prema njenim riječima, danas ova škola broji 984 učenika i 87 zaposlenih.

Kroz 60 godina života i rada kroz klupe ove obrazovne ustanove prošlo je više od 13.000 učenika i preko 7.000 učitelja i nastavnika, a jedan od bivših učenika je i gradonačelnik Igor Radojičić.

Radojičić je kazao da bivši učenici ove škole danas žive širom svijeta.

"Riječ o vrlo ozbiljnim i značajnim ljudima koji su se tokom godina ostvarili u mnogim oblastima. Učenici škole su pobjeđivali i pobjeđuju na mnogobrojnim sportskim i drugim takmičenjima", istakao je Radojičić.

Dodao je da se ova škola posebno ističe po školi rukometa, koja je imala bazu u OŠ "Braća Pavlić" i koja je kasnije dala šampionske razultate RK Borac u najboljim vremena, a uspješna je i u drugim sportovima.

"Generacije učenika i profesora koji su obrazovali đake zadržali su visok kvalitet obrazovanja", rekao je Radojičić.

Večera će biti održana svečana akademija u Narodnom pozorištu RS na kojoj bi prvi put trebalo da bude predstavljena monografija ove škole, a u holu škole postavljena je izložba arhivske građe i konkursa likovnih i literarnih radova.

Stari naziv

Prvobitni naziv Osnovne škole "Ivo Andrić" bio je OŠ "Braća Pavlić", koja je osnovana 29. jula 1958. godine. Ime je dobila po trojici braće Nikici, Stjepanu i Dani Pavliću, koji su učestvovali u NOB-u i u kojoj su sva trojica izgubili život, te su proglašeni narodnim herojima.

Prva generacija učenika u OŠ "Braća Pavlić" smještena je 1. septembra 1958. godine u zgradu Škole učenika u privredi, koja je iselila u drugu zgradu. Postojeća zgrada je bila stara, imala je samo pet učionica i nije bila dovoljna za rad osmogodišnje škole. Broj učenika 1958. godine bio je u nižim odjeljenjima 220 i u višim 170.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije