Banja Luka

Osveštan hram u okviru Centra za obuku MUP-a

Osveštan hram u okviru Centra za obuku MUP-a
Foto: Srna | Osveštan hram u okviru Centra za obuku MUP-a

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da će u spomen-hramu Svetog arhangela Mihaila u okviru kompleksa Centra za obuku MUP-a Srpske u Zalužanima kod Banjaluke, čiji su temelji danas osveštani, biti upisana imena 782 pripadnika Ministarstva koji su dali svoje živote u borbi za Republiku Srpsku.

"Na taj način mi ispunjavamo svoju dužnost prema njima i zahvaljujemo im se time što ćemo ih uvijek pominjati i nikada nećemo zaboraviti ono što su uradili za svoj narod i svoju zemlju", rekao je Lukač novinarima nakon osveštanja temelja hrama.

Kada je riječ o Centru za obuku MUP-a Srpske, Lukač je rekao da je u toku radovi na pet ili šest objekata koji su u završnoj fazi.

"Iako ima još posla, dosta toga je do sada urađeno. Ove godine biće uloženo oko 10 milona KM, koje je obezbijedila Vlada Republike Srpske", rekao je Lukač.

On je istakao da će Srpska dobiti savremeni Centar, u kojem će policija, od specijalnih do jedinica za podršku, posebnih snaga, te redovne policije, raditi obuku kako bi se osposobila za sve predviđene zadatke.

Lukač je rekao da je cilj da Srpska ima osposobljenu policiju, te napomenuo da Ministarstvo radi i na podmlađivanju kadra.

"U proteklih nekoliko godina iz naše Policijske akademije izašlo je oko 790 novih mladih policajaca i to je respektabilan broj novih mladih snaga, koje će nastaviti da rade na bezbjednosti građana na našim ulicama", rekao je Lukač.

Nakon osveštanja temelja hrama, Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem poručio je da će ovaj hram služiti da se u molitvi pominju policajci koji su život dali za Republiku Srpsku.

Vladika Jefrem je poželio da se osveštani temelji što prije pretvore u gradilište, te da se sagradi hram u kojima će se građani zajedno okupljati u molitvi za žive i njihov napredak, ali i za upokojene.

On je zahvalio ministru Lukaču koji je omogućio da počne gradnja jedinstvenog spomen-hrama.

"Osim gradnje hrama, ministar se postarao da ovdje sve vrijeme bude i sveštenik koji će raditi sa pripadnicima Ministarstva", rekao je vladika Jefrem.

On je zahvalio i Aleksandru Aćimovcu iz Banjaluke što je pristao da bude kum temelja hrama, ističući da je to veliko djelo ne samo na ljudskom, nego i na humanom i patriotskom planu.

Protojerej Miroslav Malinović izrazio je zadovoljstvo što su osveštani temlji hrama Svetog Arhanđela Mihaila, koji će biti mjesto za sve one koj osjete potrebu da se pomole i sjete poginulih policajaca.

"To bi bila naša zahvalnost njima, ali i dužnost da svoje pretke ne zaboravimo, jer sve dok budemo pominjali njihova imena oni će vječno živjeti u našem srcu", rekao je Malinović.

On kaže da je plan da se hram gradi u srpsko-vizantijskom stilu, te će u njemu biti duborezni ikonostas.

"Uradićemo mermerni pod, a sva imena poginulih policajaca biće ispisana na zidovima hrama", rekao je Malinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije