Banja Luka

Otkrivena spomen-ploča kralju Alfonsu Trinaestom

Otkrivena spomen-ploča kralju Alfonsu Trinaestom
Otkrivena spomen-ploča kralju Alfonsu Trinaestom

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i ambasador Španije u BiH Huan Bosko Himenez Sorijano danas su u Banjaluci otkrili spomen-ploču španskom kralju Alfonsu Trinaestom, zaslužnom za zaustavljanje progona Srba, koje je vodila Austro-Ugarska u veleizdajničkom procesu tokom Prvog svjetskog rata.

Spomen-ploča kralju Alfonsu Trinaestom otkrivena je povodom Dana grada Banjaluka 22. aprila i stogodišnjice od završetka tih procesa, a nalazi se na početku ulice u centru grada, koja nosi ime ovog španskog kralja.

Radojičić je rekao novinarima da Banjaluka želi da zahvali za ulogu španskog kralja u sprečavanju progona Srba u sudskim procesima, od kojih je naročito poznat banjalučki proces vođen tokom 1915. i 1916. godine u kojem je više od stotinu lica bilo izloženo progonu i suđenju.

On je naveo da je španski kralj pružio najveću pomoć osuđenim licima, jer je zahvaljujući njegovoj intervenciji austro-ugarski car pomilovao lica, prvenstveno osuđenike na smrt.

"Neki, nažalost, nisu preživjeli, a Banjaluka je još davno izrazila zahvalnost španskom kralju dajući njegovo ime ulici u centru", istakao je Radojičić.

On je napomenuo da će Španiji večeras na svečanoj akademiji biti dodijeljena nagrada "Zlati grb grada" s obzirom na to da je ove godine stogodišnjica prekida tog velikog veleizdajničkog procesa.

Sorijano je rekao da spomen-ploča Alfonsu Trinaestom predstavlja spomen na humanitarni i plemeniti angažman tog kralja koji je svojim humanitarnim djelovanjem donekle uspio da ublaži velika stradanja stanovništva Banjaluke.

On je podsjetio da je 1914. godine u kraljevskoj palači u Madridu počela da radi Kancelarija za djelovanje u korist zarobljenika, koju je finansirao kralj Alfons, te da su njen i angažman kralja donekle popravili uslove u kojima su živjele na hiljade ratnih zarobljenika.

Sorijano je napomenuo da je zahvaljujući radu te kancelarije 1.500 deportovane srpske djece vraćeno u Srbiju.

"U okviru tih aktivnosti ističe se posredovanje kralja Alfonsa u korist zatvorenika u veleizdajničkom procesu u Banjaluci, gdje je na Vaskrs 1915. godine Austro-Ugarska vlast uhapsila više od 100 Srba i optužila ih za veleizdaju", naveo je Sorijano.

On je dodao da je Austro-ugarski car Karlo 1917. godine obavijestio pismom Alfonsa Trinaestog da je taj proces zaustavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije