Banja Luka

Otvorena adaptirana sala u Muzičkoj školi "Vlado Milošević"

Otvorena adaptirana sala u Muzičkoj školi "Vlado Milošević"
Foto: Jelena Đurđević | Otvorena adaptirana sala u Muzičkoj školi "Vlado Milošević"

BANJALUKA - Koncertna sala sa 70 sjedećih mjesta i adaptiranom pozornicom na kojoj će u istom trenutku moći da bude 30 učesnika otvorena je danas u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u Banjaluci.

Adaptaciju koncertne dvorane finansirali su Muzička škola i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske koje je ovaj projekat podržalo sa 10.000 KM.Kapacitet koncertne sale je 70 mjesta, a na adaptiranoj pozornici može nastupiti 30 učesnika.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izrazio je zadovoljstvo što je koncertna dvorana data na korištenje učenicima, ističući da je značajno uređenje svakog školskog objekta.

"Vjerujem da će ova koncertna sala u Muzičkoj školi imati svoju funkciju. Može se koristiti u redovnoj nastavi, a ne samo za organizovanje koncerata. Može biti vježbaonica za neke instrumente i orkestar", rekao je Malešević.

On je naveo da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske podržalo ovaj projekat u skladu sa mogućnostima, kao što čini u svim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama u Srpskoj.

Govoreći o opremanju škola, Malešević je podsjetio da je nedavno promovisan početak projekta "Dositej tri" za prestale 62 škole i da je Vlada obezbijedila 7.300.000 KM, a da je realizacija počela iz Osnovne škole "Vaso Čubrilović" u Gradišci, jer je to najveća škola koja je ostala bez te opreme.

Malešević kaže da je potrebno povećati plate prosvjetnim radnicima. "Nadam se da će se od Nove godine raditi na tome da se plate prosvjetnih radnika izjednače sa platama ostalih budžetskih korisnika, jer nije pravdeno da prosvjetni radnik ima u startu manje za 300 KM od nekog pravnika, ekonomiste ili zaposlenog u Ministarstvu prosvjete", rekao je Malešević.

Direktor Muzičke škole "Vlado Milošević" u Banjaluci Damir Jovanić rekao je da je ova škola u sadašnji prostor ušla 1974. godine, dodajući da je to bio prostor Građevinskog preduzeća "Krajina" koji je te godine dodijeljen na korištenje Muzičkoj školi.

"Djeca su od tada održavala koncerte u sali koja je bila predviđena za zbor radnika", rekao je Jovanić i dodao da je danas otvorena koncertna sala adaptirana za koncerte klasične muzike i da će učenici imati zadovoljstvo da nastupaju i tako steknu praksu za neke ozbiljnije nastupe.

Jovanić je rekao da je projekat adaptacije sale koštao 73.640 KM i da je dio sredstava obezbijeđen iz vlastitih sredstava, a dio je izdvojilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

On je naveo da Osnovnu muzičku školu "Vlado Milošević" pohađa 946 učenika, a srednju 91 učenik, te da je ova škola najveća muzička škola u Republici Srpskoj.

"Od ove godine počelo je sa radom i Područno odjeljenje u Laktašima u koje je upisano 68 učenika. Ovo je prilika da zahvalimo na podršci Ministarstvu prosvjete i kulture koje je uložilo velike napore da to odjeljenje bude otvoreno", rekao je Jovanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije