Banja Luka

Otvorena nova zgrada Osnovnog suda i rekonstruisan Okružni sud u Banjaluci

Otvorena nova zgrada Osnovnog suda i rekonstruisan Okružni sud u Banjaluci
Foto: Jelena Đurđević | Otvorena nova zgrada Osnovnog suda i rekonstruisan Okružni sud u Banjaluci

BANJALUKA - Novu zgradu Osnovnog suda i rekonstruisanu Okružnog suda u Banjaluci danas su otvorili Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, i Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda Banjaluka, za šta je utrošeno 2.830.000 evra, koje je obezbijedila EU.

Prostorija za arhivu u podrumu, velika sudnica, dio kancelarijskih prostorija i krov izgrađeni su u Osnovnom sudu u Banjaluci, a u Okružnom sudu nadograđen je četvrti sprat, što će sudijama i njihovim pomoćnicima obezbijediti kvalitetnije radne uslove.

Glavna aktivnost izvođena je na novoj zgradi Osnovnog suda, s više od 2.600 kvadratnih metara korisnog prostora, s podrumom, prizemljem i četiri sprata. Nova zgrada Osnovnog suda ima nove prostorije za arhivu, funkcionalnu recepciju, jednu veliku i četiri male sudnice, nove adekvatne kancelarije za rad sudija i njihovih pomoćnika, kao i liftove.

Svečanosti povodom otvaranja novoizgrađene zgrade Osnovnog suda i rekonstruisane zgrade Okružnog suda u Banjaluci prisustvovali su i Milorad Dodik, predsjednik RS, Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, Anton Kasipović, ministar pravde RS, Milan Tegeltija, predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, te predsjednici Osnovnog i Okružnog suda.

Vigemark je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je na otvaranju obnovljenih i proširenih objekata Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci.

"Riječ je o izuzetnom značajnom danu za sam grad Banjaluku, RS, a samim tim i za BiH i vladavinu prava", kazao je Vigemark.

Dodik je rekao da je RS poznata po tome da ne vrši politički uticaj na pravosuđe, ali da očekuje od pravosuđa pravičnost i efikasnost.

"Republika Srpska ne vrši nikakve političke niti druge uticaje na ovakve institucije, ali traži odgovornost zaposlenih kada je riječ o efikasnosti. To se ne svodi samo na broj riješenih predmeta, već i na pomoć u pravljenju dobrih zakona, koji će biti konzistentni i primjenjivi", istakao je Dodik.

Milekić je rekao da mu je drago što je ovim projektom urađen veliki iskorak.

"Ovaj sud će daleko bolje i uspješnije raditi", kazao je Milekić i dodao da Osnovni sud po mnogim parametrima spada u najbolje sudove u BiH.

Tegeltija je naglasio da od sada Banjaluka, RS i BiH imaju pravosudne institucije po uzoru na evropske.

Kasipović je rekao da će na ta vrata ulaziti ljudi koji traže pravdu i pravo.

"Moja jedina molba jeste da njihov osjećaj kada budu izlazili na ova vrata bude jednak njihovoj nadi kad ulaze", kazao je Kasipović.

Projekat izgradnje i obnove Osnovnog i Okružnog suda u Banjaluci dio je paketa pomoći Evropske unije za izgradnju, obnovu i modernizaciju sudova širom BiH u okviru podrške jačanja vladavine zakona. Evropska unija obezbijedila je više od 2.830.000 evra za unapređivanje radnih uslova u ove dvije zgrade. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije