Banja Luka

Otvorena prva Biblioteka igračaka u BiH

Otvorena prva Biblioteka igračaka u BiH
Foto: Jelena Đurđević | Otvorena prva Biblioteka igračaka u BiH

BANJALUKA - Djeca i mladi sa poteškoćama u razvoju, koji posjećuju Centar "Dajte nam šansu - Zvjezdice", bogatiji su za prvu Biblioteku igračaka u BiH, u kojoj se može naći više od 200 kvalitetnih igračaka iz različitih kategorija.

U ovoj biblioteci djeca i mladi će kroz igru moći da uče, a roditelji će uz preporuke stručnih osoba moći da iznajme igračke na određeni period bez nadoknade.

Željka Perišić-Ninković, direktorica Centra "Dajte nam šansu - Zvjezdice, kazala je na otvaranju u petak da je biblioteka opremljena edukativnim igračkama koje su dosta skupe i nisu dostupne mnogim porodicama.

"Djeca će igračke moći iznajmiti i ponijeti ih kući te učiti kroz igru. Na ovaj način igračke ćemo učiniti dostupnim djeci i porodicama iz svih socijalnih grupa. Cilj je da se podstakne razvoj ove djece na najbolji mogući način", rekla je Perišić-Ninkovićeva.

Dodala je da je članstvo u biblioteci besplatno, a da su igračke prilagođene djeci sa različitim interesovanjima i na različitim nivoima razvijenosti sposobnosti.

"Najviše igračaka je edukativnog tipa i prikupljali smo ih od otvaranja Centra uz podršku prijatelja udruženja. To ćemo nastaviti i dalje da radimo", rekla je ona.

Draško Stanivuković, odbornik PDP-a i prijatelj ovog centra, koji je podržao cijeli projekat, kazao je da je potrebno omogućiti da ovu biblioteku koriste i djeca sa teškoćama u razvoju iz susjednih gradova i opština.

"Biblioteka ima veliki značaj, a moj zadatak je da je grad još više podrži i da se iz godine u godinu izdvaja što više sredstava za ovo i slična udruženja", rekao je Stanivuković.

Dodao je da grad za potrebe ovog centra izdvaja oko 25.000 KM.

"Moj sin ima Daunov sindrom. U Centar dolazimo od njegovog osnivanja, i otvaranje biblioteke ovakvog tipa je dobra stvar. Moj sin će se, svakako, ovdje igrati", kazala je Snježana Balaban, majka mališana, korisnika ovog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije