Banja Luka

Otvorene "Eko-toplane" u Banjaluci

Otvorene "Eko-toplane" u Banjaluci
Foto: Gradska uprava | Otvorene "Eko-toplane" u Banjaluci

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor kompanije IEE Borko Torbica otvorili su danas preduzeće "Eko-toplane", u čiju je izgradnju uloženo 36 miliona KM.

Otvaranju "Eko-toplana", između ostalih, prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i Srpske. 

Radojičić je kazao je da je 15. marta prošle godine predložio odbornicima Skupštine Grada, a time i široj javnosti, da se uđe u projekat, koji je tada mnogima djelovao nerealno – da riješimo problem daljinskog grijanja i da za jednu sezonu imamo izgrađenu novu toplanu u Banjoj Luci.

"Danas imamo riješen problem. Prvo, građani Banje Luke koji koriste daljinsko grijanje mogu biti sigurni u pouzdano snabdijevanje toplotnom energijom. Drugo, dobili smo finansijski održiv sistem,jer umjesto stare Toplane koja je svake godine pravila deset do 20 miliona KM novih gubitaka imamo novu kompaniju koja treba da bude profitabilna i koja treba da obezbijedi ulaganje u dalju modernizaciju toplovodne mreže, ali u isto vrijeme donijeti i profit svojim vlasnicima, a to su Grad i kompanija IEE",  rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, ovo nije samo običnih deset kotlova na drvo.

"Dobili smo modernu tehnologiju, imamo inovativan model u pravnom smislu, model koji drugi koriste kako smo rješvali pravna i tehnička pitanja, a istovremeno i aplikaciju najmodernih tehnologija u smislu automatizacije i upravljanja", naglasio je gradonačelnik Banjaluke.

On je zahvalio svima koji su učestvovali u ovom procesu.

"Iza nas je veliki trud i napor ljudi iz Gradske uprave, Vlade RS i partnera kompanije IEE i drugih. Pokazali smo da može da se uradi ovakav zahvat i riješi dugogodišnji i najveći komunalni problem grada Banjaluke", zaključio je Radojičić.

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da je zadovoljna činjenicom da je pitanje grijanja u Banjaluci uspješno i kvalitetno riješeno

"-Posebno me raduje činjenica da je to prepoznato i u regionalnim okvirima, ali isto tako postoji jaka spona između ovoga što danas imamo u Banjaluci kroz Eko toplane sa onim što su preporuke onoga što su zakonodavsto i strateški dokumenti Evropske unije. Očekujemo da će, kako je i bio plan, nova toplana biti od koristi, prije svega, građanima i privredi", istakla je Cvijanovićeva.

Direktor preduzeća IEE Banjaluka Dragiša Zečević kazao je da sa zadovoljstvom može da konstatuje da je to preduzeće, kao strateški partner Grada u izgradnji nove toplane, završio svoj posao.

"Ovo definišemo kao prvu fazu našeg strateškog partnerstva u Eko toplanma. Ono što predstoji, jeste jedan mukotrpan rad na rekonstrukciji toplifikacione mreže, gdje u ovom trenutku imamo gubitke od preko 25 odsto energije koju pošaljemo prema potrošačima. Tako da će u narednim godinama, glavni akcenat biti na rekonstrukciji mreže i osavremenjavanju podstanica", naveo je on.

Takođe,kako je rekao, njihov korisnički centar je počeo sa radom 1.februara.

"Imamo dobar odziv, ekipe na terenu imaju zadatak da izađu u roku najkasnije od 24 časa na bilo koju reklamaciju. Na dnevnom nivou, broj tehničkih reklamacija se kreću na nivou od osam do deset korisnika, što je na broj od 20.000 korisnika veoma mali broj", kazao je Zečević.

Jaun Braun direktor EBRD-a za BiH kazao je da EBRD finansirao učešće Grada u finansiranju izgradnje nove toplane.

"To je prvi projekat na kojem je EBRD sarađivao sa gradom i ponosni smo ponosni što smo bili dio tog projekta. Već razgovaramo sa Gradom o drugim projektima iz komunalne infrastrukture", zaključio je Braun.

Novo preduzeće na bio-masu Eko toplane koncept je javno-privatnog partnerstva između Grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.

Izgradnjom nove toplane, u Banjaluci se rješava višegodišnji problem funkcionisanja sistema daljinskog grijanja u gradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije