Banja Luka

Paprene cijene blokiraju gradnju u Banjaluci

Paprene cijene blokiraju gradnju u Banjaluci
Paprene cijene blokiraju gradnju u Banjaluci

BANJALUKA - Previsoke cijene pojedinačnih regulacionih planova koje su se kretale i do 1.400 maraka po kvadratnom metru uslovile su da odluke koje uređuju ovu oblast budu povučene sa dnevnog reda Skupštine grada i poslate na doradu.

Potvrdio je to gradonačelnik Slobodan Gavranović, javio je Glas Srpske.

‘’Još jednom ćemo napraviti analizu cijena regulacionih planova na osnovu kojih će se ubuduće obračunavati troškovi uređenja zemljišta. Cilj nam je da formiramo dvije grupe regulacionih planova sa prosječnom cijenom. Jedna bi se odnosila na grad a druga na seoska područja‘’, objasnio je Gavranović.

Podsjetio je da u Zakonu o uređenju prostora i građenju stoji da se troškovi uređenja zemljišta obračunavaju na nivou regulacionog plana.

‘’Uradili smo jedan model ali smo vidjeli da je stanje na terenu vrlo teško. Sve je bilo u skladu sa zakonom ali bi visoke cijene regulacionih planova blokirale razvoj grada. Neki su koštali 1.400 KM po kvadratnom metru što je skupo investitorima’’, kazao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, u potrazi za drugim modelima inicirali su kod resornog ministarstva izmjene pravilnika koji bi omogućio objedinjavanje nekoliko planskih dokumenta kako bi se dobile prosječne cijene na nivou grupa.

‘’Izmjene pravilnika su objavljene 28. marta, čime su stvoreni uslovi da regulacione planove podijelimo u grupe. U set odluka koje su upućene na doradu sadržane su 24 grupe sa prosječnim cijenama, ali mi želimo da smanjimo broj grupa i regulišemo cijene ‘’,  naveo je Gavranović.

U DNS-u su objasnili da su razlike cijena regulacionih planova neuravnotežene i da one blokiraju investicije.

‘’U pojedinim slučajevima cijene na seoskom području bile su nekoliko stotina maraka veće od gradskih. Isto tako stanovnici dvije susjedne ulice imali su razliku od 600 KM zbog različitih regulacionih planova. Mora se naći neko praktično rješenje ‘’, rekli su u DNS-u.

Odbornik PDP-a Zoran Talić rekao je da još nisu dobili informaciju o tome kako je prošla javna rasprava.

‘’Imamo situaciju u kojoj niko nije u mogućnosti da investira jer nema parametre po kojima će plaćati naknade za gradnju ‘’,  naveo je Talić.

Skupština

Gradonačelnik Slobodan Gavranović najavio je da će 15. aprila Skupština grada razmatrati dorađene  odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, visini naknada za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta, o prosječnim jediničnim cijenama radova komunalne i druge javne infrastrukture i uređenja javnih površina, kao i o utvrđivanju osnovice za obračun rente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije