Banja Luka

Parking mjesta za osobe s invaliditetom zauzimaju drugi

Parking mjesta za osobe s invaliditetom zauzimaju drugi
Parking mjesta za osobe s invaliditetom zauzimaju drugi

BANJALUKA - Osobe s invaliditetom muku muče sa nesavjesnim vozačima koji nepropisno parkiraju automobile na trotoare ili zauzimaju parking mjesta predviđena za njih, što predstavlja sve veći problem u kretanju ove kategorije stanovništva.

"Najveći problem u kretanju nam predstavljaju vozila koja su ostavljena na parking mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom ispred institucija i tržnih centara. Upravo je najteža situacija ispred tržnih centara gdje imaju obilježena parking mjesta za lica s invaliditetom, ali su ona zauzeta od strane nesavjesnih vozača. U tim slučajevima 'Pauk' služba nema ovlaštenje da djeluje jer nije riječ o javnoj površini", kaže Siniša Todorović, predsjednik Upravnog odbora Organizacije amputiraca UDAS RS.

Ova lica najviše koriste prilagođena vozila za obavljanje svakodnevnih životnih obaveza i potreba, te im svaka barijera otežava kretanje i donosi novi problem.

Prema riječima Branimira Papića, šefa Odsjeka za parking i garaže, u gradu ima dovoljan broj označenih parking mjesta.

"Takođe, kad osobe s invalidskom kartom stanu i mimo tog mjesta, mi ne vršimo nikakvu blokadu vozila. Ukoliko nesavjesni vozač stane na označeno mjesto za invalide, premješta ga 'Pauk' ili bude zablokirano, zavisi koja služba prije dođe. Korisnik prostora bez invalidske karte platiće kaznu od 40 KM, a 'Pauk' službu 100 KM", ističe Papić.

On tvrdi da redovno kažnjavaju takve vozače, a od januara do sada blokirali su 29 nepropisno parkiranih vozila bez invalidske pristupne karte.

Iz udruženja govore kako im problem predstavljaju i parking mjesta ispred stambenih objekata u kojima žive osobe s invaliditetom.

"Problem za ova lica predstavljaju i mjesta za parkiranje kod zdravstvenih ustanova, ispred Kliničkog centra, gdje ne postoji nijedno obilježeno parking mjesto sa vertikalnom ili horizontalnom signalizacijom", navodi Todorović.

Gradnja rampi

Iz Gradske uprave kažu da trotoari koji su građeni šezdesetih i sedamdesetih godina nisu prilagođeni osobama s invaliditetom, te da se tokom rekonstrukcije saobraćajnica i izgradnje novih obavezno grade nove rampe, kao što je slučaj sa novom saobraćajnicom u Priječanima.

"Takođe, na objektima gdje je grad investitor, kao što su ambulante, u planu su rampe za invalide. U zgradi Gradske uprave izgrađen je lift kako bi se omogućio ulazak i lakše kretanje osoba s invaliditetom", saopštili su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije