Banja Luka

Parlament Srpske usvojio informaciju o sistemu koordinacije

Parlament Srpske usvojio informaciju o sistemu koordinacije
Parlament Srpske usvojio informaciju o sistemu koordinacije

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas, u okviru 14. redovne sjednice, informaciju o usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini od 17. avgusta 2016. godine.

Uz ovu informaciju, Narodna skupština je usvojila i zaključak po kojem se svi ovlašteni predstavnici institucija RS obavezuju da isključivo djeluju u skladu da rješenjima iz usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija.

- Svako djelovanje subjekata sa bilo kojeg nivoa vlasti u BiH u procesu pridruživanja, odnosno pristupanja EU koje odstupa od rješenja sadržanih u usaglašenom sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. avgusta 2016. godine, odnosno koje nije u skladu sa rješenjima i aktivnostima sa kojima su se saglasili ovlašteni predstavnici insttiucija RS koji djeluju u tijelima sistema koordinacije, smatraće se neprihvatljivim i samim tim ništavnim za institucije Republike Srpske - navodi se u zaključku Narodne skupštine.

Za ovaj zaključak, koji je predložio poslanički klub SNSD-a, glasala su 44 narodna poslanika.

Na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, Narodna skupština je razrješila Vitomira Popovića sa pozicije arbitra Republike Srpske u arbitraži spornog dijela granice na području Brčkog, na koju je imenovan u junu 1996. godine. Odlukom parlamenta, arbitar Republike Srpske u ovom postupku ubuduće će biti Siniša Karan.

Takođe, na čelo Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra «Gradina» i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH-a nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država imenovan je narodni psolanik Darko Banjac.

U okviru "Dana za glasanje" 14 redovne sjednice, Narodna skupština usvojila je i konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, kao i izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora o reviziji Konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta za 2015.godinu, te godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske za 2016. godinu.

Takođe, usvojena je i Strategija razvoja javnih puteva za period 2016 – 2025. godine, kao i Nacrt strategije transporta Republike Srpske za period 2016 – 2030. godina.

Pored toga, Narodna skupština prihvatila je sljedeće izvještaje: izvještaj Republičke komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske o radu za 2015. godinu, izvještaj Komisije za žalbe o radu za 2015. godinu, izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u prvih šest mjeseci 2016. godine, izvještaj Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske o radu za 2015. godinu, izvještaj Garantnog fonda Republike Srpske a.d. Banja Luka o radu i poslovanju za 2015. godinu, izvještaj o izvršenju Plana rada i Finansijskog plana Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske za period 1.1. – 31.12.2015. godine, te izvještaj o realizaciji Strategije razvoja turizma Republike Srpske za period 2011 – 2020. godina u 2015. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije