Banja Luka

Petočlana porodica Marić iz Dragočaja poplavljena treći put

Petočlana porodica Marić iz Dragočaja poplavljena treći put
Petočlana porodica Marić iz Dragočaja poplavljena treći put

Petočlana porodica Marić iz Dragočaja u noći između 16. i 17. avgusta poplavljena je treći put ove godine. Da nesreća ne bira, govori i podatak da niko od ukućana, od kojih je dvoje bolesno, nije zaposlen, te da žive od sezonskih i poslova koje su obavljali traktorom i nešto socijalne pomoći koje dobijaju.

"Voda mi je napravila oko 10.000 KM štete. U prve dvije poplave nešto malo stvari sam i uspio spasiti, ali zadnji put bogami ništa. Sa traktorom sam radio i zarađivao tako kad je god bilo prilike, a sada je voda bila toliko visoka da je ušla u motor i potpuno ga uništila", kazao je Nedeljko Marić.  

U garaži im je voda bila oko dva metra. U kuću im je ušlo malo vode, ali i to je bilo dovoljno da odnese brašno, ulje, pasulj i drugo povrće, te namirnice, ali i dva bureta sa po 500 kilograma stočne hrane koju su spremili za svinje.

"Nismo gladni i žedni, što je najvažnije, ali da je situacija dobra, nije. Kada su bile prve poplave nismo ni tražili pomoć jer smo smatrali da ima onih koji su puno gore prošli, a mi smo se nekako snašli", kaže Marić.

Dodaje da je šest metara drva, koje je spremio za zimu puncu koji boluje od Parkinsonove bolesti, voda takođe odnijela, i ostavila starca bez ogrijeva. 

"Bolesnom puncu, koji živi sa nama u ovoj staroj i trošnoj dvorišnoj kućici, voda je već dva puta ušla u sobu. Parket je dignut, zidovi puni vlage. Nemam vam šta pričati, vidite i sami", razočarano priča Marić.

Ističe da je, kada je konačno sakupio nešto novca da koliko-toliko osposobi kućicu za normalan život, naišla voda i odnijela sav materijal koji su kupili.

"Sin mi je dijete sa posebnim potrebama i njemu sada treba para za knjige i odjeću za školu. Najgore mi je što zima nije daleko, punac je teško bolestan, a kuća u kojoj provodi većinu vremena je u veoma lošem stanju i treba hitno da se pokrije, da bar koliko-toliko bude toplija", naglašava Marić.

U Dragočaju poplavljeno 12  kuća

Na području mjesne zajednice Dragočaj prilikom izlivanja rječice Dragočajke poplavljeno je 12 kuća i devet poslovnih objekata, a voda je ušla u 80 dvorišta, rekla je Jasna Brkić, zamjenik gradonačelnika.

Brkićeva, koja je obišla poplavljeno područje, rekla je da su u Dragočaju oštećena tri manja mosta i oko 10 kilometara putne mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije