Banja Luka

Tadić: Sunovrat stranke u očima naroda; Govedarica: Tadić da objasni svoje stavove

Tadić: Sunovrat stranke u očima naroda; Govedarica: Tadić da objasni svoje stavove
Foto: Arhiva | Tadić pisao Glavnom odboru SDS-a: Sunovrat stranke u očima naroda

BANJALUKA - Stranka treba da prestane da gura glavu u pijesak pred činjenicom da je za većinu građana RS otvoreno političko pitanje želja da se na dvodecenijsku praksu uzurpacija i predstavljanja zajedničkih organa BiH kao dominantno bošnjačkih, odgovori naglašenijim državnopravnim statusom RS u odnosu na BiH, to jeste onoliko koliko je to ugovoreno Dejtonskim sporazumom, napisao je Ognjen Tadić, član te stranke i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, u otvorenom pismu Glavnom odboru te stranke.

Smatra da SDS ne smije biti politički slijep i ignorisati činjenicu da bošnjačke i hrvatske stranke sa kojima sarađuje još nisu prebolovale devedesete godine prošlog vijeka. Ističe da je SDS napravljen da bi bio narodni i da samo takav može živjeti, te da je sve ostalo za stranku agonija i na kraju  put u nestanak.

"Tamna strana koju stranka ima i sa kojom dosadašnjim pristupom nije mogla da izađe na kraj, uvijek je posredni izborni proces koristila da instalira svoje saradnike, 'spavače' i sidraše koji bi nasuprot želji i očekivanjima običnog članstva, odnosno naroda, kočili razvoj i modernizaciju stranke, sprečavali je da vodi narodnu politiku i stalno je iznova vraćali pod kontrolu tajkuna, divljih dijelova bivših službi bezbjednosti, lokalnih političkih bandi, zaslijepljenih karijerista, a odnedavno i stranaca", ističe Tadić. Smatra da SDS treba da vrati ozbiljnu politiku i odgovornost, jer ni stranka, ni narod ni RS nemaju nikakvu korist od politike nadgornjavanja, natpljuvavanja sa bilo kim. Naglašava da SDS trenutno nema nikakvu ozbiljnu politiku, niti daje rješenje za bilo koji problem u društvu, ekonomiji, politici...

Optužio je rukovodstvo stranke za improvizaciju "od slijepog ponavljanja priče o borbi protiv korupcije, koja je diskreditovana nesposobnošću naših kadrova, pa do toga da će stranka u zajedničkim organima BiH opstati na vlasti zbog toga što 'neko' zbog svog biračkog tijela 'ne smije sa našim suparnikom', odnosno do toga da će 'neki' stranci koji su doveli naše suparnike na vlast sada njih i srušiti, pa će se stvari zbog toga promijeniti", napisao je Tadić.

"Na kraju krajeva, kako ćete sarađivati sa drugima, kada ste naučili da i njih treba da mrzite? Evo vam slučaj 'Ivanić'. Glasali smo za njega, pobijedio je kao naš kandidat, a onda su ga sujete i mržnje otjerale od nas toliko daleko da postavljamo pitanja da li će nas izdati, otići na drugu stranu. Iste te sujete otjerale su i mnoge druge ljude od stranke i iz stranke", napisao je on.

Dodaje da je sve nabrojano i još ponešto što se tiče sukoba u stranci oko plijena i radnih mjesta, sunovratilo SDS u očima poniženog i obespravljenog naroda.

"Narod se zbog toga često više boji naše želje za saradnjom u BiH nego otvorenog poziva na sukobe koji zagovara Dodikova opcija. To frustrira, a zbog prećutkivanja ove teme od strane dijela stranačkog rukovodstva, narod stiče utisak da bi tom dijelu rukovodstva bilo draže da RS nema dominantnu ulogu u BiH, nego da neko drugi postiže uspjehe na tom polju. Iako je taj utisak netačan, on proizvodi štetu stranci", napisao je Tadić.

Zbog svega nabrojanog Tadić vrhu stranke predlaže niz hitnih aktivnosti koje bi, kako je naveo, ako se bez odgađanja učine, prema mišljenju mnoštva članstva SDSa, možda mogle zaustaviti devastaciju stranke i pomoći joj da se oporavi. Predložio je, između ostalog, da bude sazvana nova sjednica Skupštine stranke, na kojoj bi članstvo nepostredno metodom jedan čovjek jedan glas izabralo stranačke organe, te je naglasio da SDS sarađuje sa HDZom i SDA, a oni podmeću zakone, poput posljednjeg Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Vukota Govedarica, predsjednik SDSa, rekao je za "Nezavisne" da Tadića poziva da dođe na sjednicu Glavnog odbora i da objasni svoje stavove.

"Za razliku od Tadića, ja nisam čovjek koji želi da o unutarstranačkim odnosima polemiše u javnosti. To pismo je Tadićevo mišljenje s kojim se ne slažem, ali ga pozivam da dođe na sjednicu GO i da članovima pojasni šta je mislio", rekao je Govedarica. Dodao je da će stranka uskoro u potpunosti definisati svoju spoljnu i unutrašnju političku orijentaciju.

"Jedan dio stvari koje Tadić spominje mi već radimo pa mi nekako djeluje da je Tadić dobro informisan o tome šta stranka unutra radi na pitanju spoljne politike", rekao je Govedarica. Podvukao je da će stranka u narednom periodu prvo definisati svoje unutrašnje politike, koje će onda biti temelj za adekvatnu spoljnopolitičku orijentaciju.

Podsjećanja radi, na nedavno održanoj stranačkoj sjednici Skupštine usvojena je Deklaracija o zaštiti prirodnih resursa i borbi protiv korupcije, kao i o zaštiti Dejtonskog sporazuma, odustajanju od unilaterlanih akcija koje štete međuetničkim odnosima te o stvaranju bolje atmosfere u cijeloj BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije