Banja Luka

Počela izgradnja novog mosta

Počela izgradnja novog mosta
Foto: N.N. | Počela izgradnja novog mosta

BANJALUKA - U Dragočaju je danas počela izgradnja mosta preko rječice Dragočajke vrijednog oko 220.000 KM, čime će biti riješeni dugogodišnji problemi mještana ovog naselja.

Predrag Donjak iz Dragočaja rekao je da je stari most izgrađen još za vrijeme austrougarske vladavine te da je ovo za njih veliki dan.

"Stari most nam je stvarao velike probleme, pogotovo ljudima koji žive u njegovoj blizini. Često je dolazilo do poplava, a nakon što dobijemo novi most, život mještana će biti mnogo lakši", rekao je Donjak.

Drago Bogovac kaže da je odrastao u Dragočaju i da im ovo mnogo znači jer će novi most olakšati život mještanima ovog naselja.

"Stari most je bio uzak, vozila se nisu mogla mimoići, a dešavali su se i udesi. To nije jedini problem, jer je poslije obimnih padavina most zaustavljao vodu, koja bi se izlijevala i pravila poplave", kazao je Bogovac.

Dodao je da će nakon što novi most bude izgrađen nestati i veliki problem mještana ovog naselja.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je ovo jedan od većih investicionih projekata u Dragočaju s ciljem modernizacije i ubrzanja saobraćaja.

"Dosadašnji, stari most predstavljao je takozvano usko grlo u slučajevima visokih vodostaja Dragočajke i to je često dovodilo do plavljenja okolnih parcela", rekao je Radojičić.

Dodao je da će novi most biti veći od dosadašnjeg i sa dvosmjernim saobraćajem.

Slavenko Tadić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočaj, rekao je da se u ovoj mjesnoj zajednici, koja obuhvata naselja Ramići, Dragočaj i Barlovci, broj stanovnika stalno povećava, te da ih danas ima oko 10.000. Istakao je da je uvjeren da će gradnjom novog mosta biti riješen problem velikog broja mještana.

Radove izvodi firma "Vranica", a rok za završetak je 120 dana. Prema projektu, novi most biće dugačak 13, a širok devet metara. Imaće dvije saobraćajne trake od po tri metra te dvije pješačke staze od po metar i po širine.

Semafori rješenje za raskrsnicu

Raskrsnica na magistralnom putu Banjaluka - Prijedor na ulazu u Dragočaj i Ramiće, na kojoj se desio veći broj saobraćajnih nesreća, uskoro bi mogala da dobije semfore, čime bi bila povećana bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Najavio je ovo gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da je bilo više zahtjeva od građana da se na toj raskrsnici reguliše saobraćaj.

Prema njegovim riječima, taj dio puta je u nadležnosti "Puteva RS", ali grad će uraditi projekat i nakon toga ga dati "Putevima RS", koji će ga realizovati i riješiti problem ove raskrsnice.

"Naš prijedlog je da se na ovoj raskrsnici postavi semaforska signalizacija, izvrši korekcija ugibališta te da se izvrši korekcija geometrije pristupnog puta", objasnio je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije