Banja Luka

Nova saobraćajnica za bolji život

Nova saobraćajnica za bolji život
Foto: Srna | Počela izgradnja saobraćajnice u naselju Petrićevac

BANJALUKA - Izgradnja novog, modernog puta u Ulici kralja Aleksandra u naselju Petrićevac, dužine 1,2 kilometra, u vrijednosti od oko dva miliona KM, počela je, a označiće kraj dugogodišnjih problema mještana ovog naselja.

Petar Mišan, stanovnik Petrićevca, kazao je da je ovo srećan dan za sve mještane jer će njihovi problemi biti riješeni izgradnjom ove ulice.

"Nadamo se da će ova nova saobraćajnica učiniti naše naselje poželjnijim za život. Očekujemo da će sad kad dobijemo novu ulicu biti izgrađeno mnogo novih kuća i poslovnih prostora te da će nova saobraćajnica privući nove stanovnike", rekao je Mišan.

Dodao je da mještani takođe uskoro očekuju da počne i izgradnja puta u susjednom naselju Motike.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je ovo jedan od najvećih poslova u saobraćaju predviđenih u okviru investicionog ciklusa "Banjaluka se gradi", te da su za ovu saobraćajnicu već prošle godine prikupljena sredstva i završena priprema.

"Izvođač je 'MG Mind', a rok za izvođenje radova je šest mjeseci. Mještani će dobiti potpuno novu modernu saobraćajnicu širine šest metara sa dvostranim trotoarima, kanalizacijom, vodovodom i rasvjetom", kazao je Radojičić.

Istakao je da će ova ulica doprinijeti bezbjednosti u saobraćaju, jer je riječ o mnogoljudnom naselju sa mnogo djece.

"Ovu saobraćajnicu treba posmatrati u širem kontekstu, jer je to jedan od puteva koji vode u Motike i na Paprikovac, tako da će imati veliki značaj i zbog rasterećenja saobraćaja prema UKC RS", objasnio je on.

Istakao je da kada se izgradi kružni tok kod "Sirana" i poprečna saobraćajnica na Laušu, kao i spomenuta Ulica kralja Aleksandra, saobraćaj koji vodi prema Paprikovcu će biti rasterećeniji i sigurniji.

Zeleni most do 15. aprila

Rok za izgradnju Zelenog mosta je 15. april i trenutno nema zahtjeva izvođača radova za produženje roka, rekao je juče Slaviša Sandić, načelnik gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodao je da ako bude neopravdanih zahtjeva za produženje roka, slijede penali u skladu s ugovorom.

"U startu smo zbog potrebe tehnologije građenja imali obavezu da obezbijedimo širi prostor za postavljanje velikih nosaca i tu smo izgubili 30 do 40 dana za dobijanje saglasnosti Doma penzionera i nadležnog ministarstva", rekao je Sandić.

Dodao je da je u gradu u proteklih 50 godina urađeno 14 kilometara biciklističkih staza, a ove godine se grade tri kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije