Banja Luka

Počela jesenja akcija čišćenja Banjaluke

Počela jesenja akcija čišćenja Banjaluke
Počela jesenja akcija čišćenja Banjaluke

BANJALUKA - Jesenja akcija čišćenja i uređenja Banjaluke, koja ove godine traje od 15. do 31. oktobra, ozvaničena je danas postavljanjem kontejnera i čišćenjem slivnika u Krfskoj ulici u naselju Obilićevo.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da je osnovni cilj akcije da se spriječi stvaranje divljih deponija, te da se prikupi i iznese što više krupnog otpada, starih stvari, opalog lišća, otpada i smeća iz rijeka i potoka, te svake druge vrste otpada koji opterećuje i zagađuju životnu sredinu.

On je naveo da će akcija biti provedena u dvije faze i pozvao sugrađane da se uključe i iznesu otpad na za to predviđena mjesta.

"Od 15. oktobra do 25. oktobra otpad mogu odlagati građani iz gradskih i seoskih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa, a od 21. do 31. oktobra otpad će biti prikupljan iz mjesnih zajednica uz lijevu obalu Vrbasa", rekao je Gavranović novinarima.

On je dodao da će se akcija provoditi u saradnji sa građanima, školama, ustanovama i udruženjima, te uz koordinaciju sa mjesnim zajednicama i preduzećima "Čistoća" i "Eko euro tim", koja će obavljati odvoz otpada.

Direktor "Čistoće" Aleksandar Bajić rekao je da su kontejneri zapremine pet metara kubnih mobilni i da će biti postavljeni na vidljiva mjesta.

"Kontejneri će biti postavljeni par dana na jednoj lokaciji i građani će moći iznijeti komunalni otpad. Naše preduzeće će biti maksimalno angažovano na čišćenju grada za vrijeme akcije, odnosno pojačaćemo i broj mašina na terenu, ali i broj ljudi koji će učestvovati u čišćenju", naveo je Bajić.

Građani mogu iznositi sav komunalni otpad, izuzev građevinskog.

Akcija jesenjeg čišćenja i uređenja grada prvi put je organizovana prošle godine i tada je prikupljeno 170 tona otpada, dok je ove godine u proljećnoj akcija čišćenja i uređenja grada, koja je trajala od 31. marta do 18. aprila, prikupljeno 411 tona otpada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije