Banja Luka

Počela kampanja: "Uspori! Tvoj život i drugima znači"

Počela kampanja: "Uspori! Tvoj život i drugima znači"
Počela kampanja: "Uspori! Tvoj život i drugima znači"

BANJALUKA - Brzina je uzrok broj jedan saobraćajnih nesreća u RS i potrebno je smanjiti broj vozača koji voze neprilagođenom brzinom, kako bismo sačuvali svoj život i živote drugih.

Rekao je ovo danas Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, na Trgu Krajine, gdje je započela kampanja "Uspori! Tvoj život i drugima znači!".

"Prošle godine zbog brzine u RS je život izgubilo 65 osoba, a za prvih pet mjeseci ove godine stradalo je 25 ljudi manje nego prošle godine, što je pokazatelj da određeni pomaci postoje, te da je potrebna podrška svih institucija, kako bi se još smanjile ove brojke", rekao je Radović.

Dodaje da je u RS evidentirana 21 crna tačka, odnosno mjesto za saobraćaj sa najvećim brojem teško povrijeđenih i poginulih, te je Vlada RS uredbom o registraciji vozila naredila da pet do 10 odsto od putarine, koju građani plaćaju, bude iskorišćeno za sanaciju ovih opasnih mjesta.

Mirjana Milovanović, direktor marketinga firme "Auto Milovanović", rekla je da već drugu godinu zaredom podržavaju kampanju.

"U kampanji ćemo preko djece da apelujemo na roditelje. Nadam se da će ove godine djeca uspjeti da ubijede svoje roditelje da voze po propisima", rekla je Milovanovićeva.

Jelica Lubura iz AMS RS rekla je da će se osim ovog događaja u Banjaluci, organizovati slični događaji i u drugim gradovima.

"Istraživanja u svijetu pokazuju da je brzina ključni faktor nastanka rizika saobraćajnih nezgoda. Naša istraživanja pokazuju da 36 odsto vozača u RS na putevima u naselju vozi preko ograničenja, dok van naselja njih 56 odsto, što nam pokazuje da moramo preduzeti određene mjere kako bismo smanjili brzinu kretanja u RS", istakla je Lubura. 

Slavko Davidović, šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Banjaluka, kaže da grad aktivno učestvuje u kampanji i da bi mnogi da se ponašaju drugačije, da voze sporije, ali da nažalost neće više nikad imati šansu za to, te je pozvao vozače da to imaju na umu dok voze.

Kampanja će trajati do kraja avgusta, a sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i jedinice lokalne samouprave uz partnerstvo kompanije "Auto Milovanović".

(Foto V. Tripić)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije