Banja Luka

Počela priprema zimnice, cijene niže nego u jesen

Počela priprema zimnice, cijene niže nego u jesen
Počela priprema zimnice, cijene niže nego u jesen

BANJALUKA - Iako je kalendarski još malo rano za pripremu zimnice, brojne Banjalučanke već su polako krenule da kupuju povrće na pijacama zbog cijena koje su zasad pristupačne.

Većina prodavaca s kojima smo razgovarali rekla nam je kako je prodaja malo bolja vikendom i to posebno u jutarnjim časovima. Ostalim danima, kako kažu, sklapaju kraj s krajem.

Stanislav Trivundža, prodavac na pijaci u Lazarevu, kaže kako se trenutno najviše prodaju paprika i krastavac.

"Vrećica kupusa je pet KM, gajba crvenih paprika kreće se od marke do 1,50 po kilogramu, karfiol je od dvije do 2,50. Vrećica krastavčića od tri kilograma je 4,50 KM, vrećica od 7,50 kilograma je devet KM, a pet kilograma većih krastavaca košta šest KM. Cijene su pristupačne, ali za 10 do 15 dana očekujemo da će biti veće kada krene prava sezona za pripremu zimnice", istakao je Trivundža.

I jedan od prodavača na Tržnici kazao nam je kako su se domaćice za zimnicu polako krenule spremati, ali zasad nisu počele velike gužve, već, kako nam je on rekao, više "ispipavaju" teren.

"Ima poneki kupac, ali još nisu krenule pripreme, uskoro ih očekujemo. Crvene paprike babure su 1,30, a obične žute od 1,20 do 1,50 KM, krastavci su od marke do 1,50 KM. Cijene su, mogu reći, i niske, jer kupus zasad košta samo jednu konvertibilnu marku", rekao je on.

Banjalučanka Branka Vuklišević, koju smo sreli na pijaci, potvrdila nam je kako je već polako krenula da se sprema za zimnicu. Kako kaže, već je vrijeme.

"Unazad nekoliko godina krenem spremati zimnicu u ovo vrijeme, jer će za 10-15 dana cijene biti duplo veće. Zasad sam spremila samo krastavce, ali uskoro ću i ostalo. Radije napravim svoju zimnicu nego da je kupujem, jer znam šta sam stavljala i da je sigurno zdravo", kazala je ona.

Mirjana Blagojević kaže da svakodnevno kupuje na Tržnici, ali su to obično kupovine na malo.

"Kupujem onoliko koliko sam u mogućnosti, ali trudim se svaki dan da nešto od povrća kupim i to spremim za ručak. Prije je narod kupovao u velikim količinama, ali sada sve manje. Ipak, zimnicu ću uskoro početi spremati", objasnila je ona.

Najskuplje borovnice

Na tržnicama se prodaju i proizvodi, poput koštunjavog voća, za koje će građani morati da izdvoje poprilično novca.

Tako se za kilogram badema mora izdvojiti 30 KM, kao i za kilogram prženih lješnjaka, indijski orah je 28 KM, a obični orah 15 KM po kilogramu.

Aronija je 23 KM, borovnica 32 marke, brusnice su 14 maraka, đumbir 10 KM, dok je limun ostao na šest KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije