Banja Luka

Počela realizacija projekta gradskih bašta u Banjaluci

Počela realizacija projekta gradskih bašta u Banjaluci
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Počela realizacija projekta gradskih bašta u Banjaluci

BANJALUKA - U Banjaluci su danas potpisani ugovori o početku realizacije projekta gradskih bašta, prvi ovakve vrste u BiH, koji podrazumijeva formiranje bašte na području grada u kojoj će građani imati priliku da se bave uzgojem biljnih kultura i gdje će biti organizovane radionice.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i predstavnik udruženja građana "Gradske bašte" Milka Tamamović.

Radojičić je novinarima nakon potpisivanja rekao da je ovo udruženje iniciralo projekat čiji je cilj da se na jednom području u gradu organizuje gradska bašta u kojoj će građani imati priliku ne samo za nekomercijalnu poljoprivrednu proizvodnju, već i da nauče kako se to na pravi način radi.

On je naveo da je Grad za tu namjenu dodijelio 5.000 metara kvadratnih u naselju Drakulić, te naglasio da je Banjaluka grad koji radi na konceptu "zelenog grada" i izrazio nadu da će za ovaj projekat biti zainteresovan veliki broj građana.

Tamamovićeva je zahvalila gradonačelniku i Gradskoj upravi što su prepoznali vrijednost ove ideje, te navela da je planirano da se u tim baštama gaje "kulture na najčistiji mogući način, po svim propisima biouzgoja i uzgoja u skladu sa prirodom", kao i da se tu organizuju radionice.

Prema njenim riječima, svaki korisnik bašte imaće priliku da koristi 100 metara kvadratnih zemlje i da učestvuje u 12 radionica.

Ona je rekla da će svaki korisnik imati priliku da nauči sve o procesu uzgoja - od sjemenke do razvoja sadnog materijala, preko procesa sadnje, njege do gotovog ploda i prerade, skladištenja i dobijanja novog sjemenskog materijala.

Tamamovićeva je rekla da je velika zainteresovanost za ovaj projekat koji je planiran za početak na 10 godina.

Ona je navela da će prva grupa ugovora sa više od 20 budućih korisnika biti potpisana u četvrtak, 22. novembra, a da se 60 ljudi nalazi na čekanju.

Pošto je potrebno zemljište privesti obradi i kulturi budući korisnici će, kako je rekla, korištenje zemlje za baštu simbolično plaćati 13 KM na mjesečnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije