Banja Luka

Počinje košenje ambrozije na javnim površinama

Počinje košenje ambrozije na javnim površinama
Foto: Ilustracija | Počinje košenje ambrozije na javnim površinama

BANJALUKA - Uklanjanje ambrozije s javnih površina počinje danas, a ova akcija, kao i svake godine, obuhvatiće košenje onih površina na kojima je nikla ova korovska biljka.

"Akcijom će biti obuhvaćena sva naselja. Planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70.000 metara kvadratnih javnih površina", rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Dodali su da je u budžetu grada za ove namjene izdvojeno 20.000 KM.

"Ambrozija se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi i određeni prekopi i upravo ćemo i početi akciju na bivšem gradilištu na spajanju istočnog tranzita", istakli su u resornom odjeljenju.

Naglasili su da ovu akciju sprovode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

Vlasnicima parcela prvo se nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište biljku, a onim koji ne izvrše te mjere slijede novčane kazne.

U dosadašnjoj praksi, kontrolnim organima problem su predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta čiji vlasnici ili korisnici trenutno nisu dostupni.

Stručnjaci savjetuju da se ambrozija ukloni prije cvjetanja. Ističu da je polen ambrozije jedan od najjačih alergena u prirodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije