Banja Luka

Počinje uređenje banjalučkih izletišta

Počinje uređenje banjalučkih izletišta
Počinje uređenje banjalučkih izletišta

BANЈALUKA - Uređenje izletišta na području grada počeće iduće sedmice tako da će Banj brdo, Šibovi, Krupa na Vrbasu i druga izletišta spremno dočekati ljepše vrijeme i brojne posjetioce.

Rekli su ovo u Gradskoj upravi i dodali da se na izletištima na području grada redovno održava zelenilo, komunalne opreme i javne rasvjete.

"Uređenje izletišta na Banj brdo i Šibovima obuhvata posebne mjere kao što je orezivanje, podizanje i prored krošnji stabala, sječu starog drveća, uređenje grmlja, košenje trave te uništavanje i suzbijanje korova",kazali su u Gradskoj upravi za Glas Srpske.

Dodaju da će radovi trajati tokom čitavog aprila kako bi izletišta bila spremna za doček Međunarodnog praznika rada, 1. maja kada građani tradicionalno posjećuju ova mjesta.

Pored Banj brda i Šibova značajna izletišta na području grada su i Delibašino selo u Trapistima te mjesto Krupa na Vrbasu koju posjetioci najčešće obilaze zbog slapova rijeke Krupe i Manastira Svetog proroka Ilije.

Prema Programu zajedničke komunalne potrošnje gradske vlasti su u okviru sredstava za održavanje zelenih površina za održavanje izletišta ove godine planirali 8.500 maraka.

"Za održavanje javne higijene na području grada planirano je 3,3 miliona maraka dok je za održavanje komunalne opreme planirano 230.000 maraka",navodi se u programu.

Mještanka Rosulja Dobrila Marić kaže da nekoliko puta godišnje posjeti Trešnjik na Banj brdu koje je skoro uvijek uređeno.

"Kada dođe toplije i ljepše vrijeme rado sa djecom prošetam do Banj brda kako bi uživali u prirodi. Zbog čega je bitno da ta mjesta budu uređena",kazala je Marićeva.

Zoran Savić iz Obilićeva kaže da sa prvim proljećnim lijepim danima sa prijateljima obilazi banjalučka izletišta.

"Idemo na izletišta zbog lijepe prirode. Najviše volim Trešnjik mada su i ljepote Krupe na Vrbasu neizbježne",kazao je Savić.

Smeće

Bačeni papirići, kese, plastične boce česta su slika izletišta nakon vikenda a posebno poslije praznika.

"I pored toga što na izletištima postoje kontejneri i korpe za otpatke nesavjesni građani često smeće ostavljaju na livadi ali i polomljene klupe i stolice. To im ne služi na čast",  kažu u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije