Banja Luka

Pogledajte fotografije i video sa protesta Banjalučana

Pogledajte fotografije i video sa protesta Banjalučana
Pogledajte fotografije i video sa protesta Banjalučana

BANJALUKA - Veliki broj Banjalučana okupio se u utorak naveče u parku kod Medicinske Elektronike kako bi izrazio nezadovoljstvo odlukom da se park uništi i pretvori u poslovni kompleks.

Miodrag Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu kazao je da će Centar podržati napore građana da se sačuva ova zelena površina.

“Nadam se da ćemo uspjeti dokazati da je došlo do kršenja zakona u proceduri dodjele, odnosno prodaje zemljišta investitoru. Sutra, a vjerovatno i u narednim danima ćemo nastaviti sa okupljanjem građana, da bismo ustvari na taj način napravili pritisak i pokazali da je veliki broj građana nezadovoljan ovakvom odlukom”, istakao je on.

Protest su podržali i predstavnici Noe, udruženja za zaštitu i dobrobit životinja Banjaluka.

Bogdana Mijić, sekretar ovog udruženja kazala je da su na protestu prisutni vlasnici kućnih ljubimaca, koji u slučaju gradnje poslovnog centra ostaju bez jedine zelene površine na kojoj su bili u mogućnosti da dovedu svoje kućne ljubimce.

Građani Banjaluke se slažu da će biti istrajni u tome da sačuvaju jednu od rijetkih zelenih površina u gradu.

“Ovo je posljednje preostalo mjesto pored parka Mladen Stojanović u gradu. Čitav prostor Nove Varoši je preizgrađen u posljednje vrijeme. Moramo sačuvati ovo što je ostalo”, kazao je Ognjen Šukalo.

Željko Ninković je dodao da razvoj Banjaluke u ovom pravcu nije dobar. “Zar se Banjaluka nije mogla razvijati prema nekim ruralnijim dijelovima? Neka nova djeca koja dolaze treba da se igraju na ovim istim zelenim površinama”, istakao je on.

Zeleno srce Banjaluke za padobrance

Pojedini Banjalučani pokrenuli su inicijativu da se na toj zelenoj površini u centru Banjaluke napravi memorijalni park posvećen petorici stradalih padobranaca u avionskoj nesreći u Zalužanima.

Umjesto mramornog, klasičnog spomenika, predlažu da se na čistini parka zasadi pet stabala „da rastu prema nebu koje su ti momci toliko voljeli“. Na taj način, kako se navodi, ovim hrabrim momcima odala bi se najveća počast, a park bi dobio novi, posvećeni karakter i više ne bi nosio ni trenutno ime koje nije reprezentativno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije