Banja Luka

Pokvaren lift u zgradi za RVI

Pokvaren lift u zgradi za RVI
Pokvaren lift u zgradi za RVI

U zgradi za ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca u Ulici palih boraca 6 u naselju Ada lift je u kvaru već dugo vremena, te se mnogi stanari ove petospratnice žale jer ne mogu da izlaze vani pošto im kretanje stepenicama predstavlja napor.

Sedamdesetpetogodišnja stanarka Milkica Zorkić kaže da izbjegava izlazak vani jer joj je teško silaziti i penjati se.

''Ako izađem, to je najviše jednom dnevno. Izbjegavam da idem jer dah mi stane. Kćerka mi nabavlja sve, a ja idem samo kad moram. Gledam invalide koji su na prvom i drugom spratu, koji se baš muče", kaže Zorkićeva.

Nenad Cvijetić, predsjednik ZEV-a, kaže da čekaju da bude izabran izvođač radova.

"Na prošli konkurs se prijavio samo jedan izvođač, zbog čega je konkurs ponovljen, a na njemu je prošla i naša zgrada. ZEV finansira sa 30 odsto popravku, dok ostatak snosi Gradska uprava", rekao je Cvijetić.

Dodao je da je pokvaren jedan dio lifta, koji košta 1.700 KM, te da je šest godina od ugradnje u prekidima radio svega tri.

"Hoćemo da uradimo kompletnu rekonstrukciju lifta. Sanacija košta 10.000 KM i zato smo tražili pomoć", dodao je Cvijetić.

Stanar Petar Milošević  kaže da lift već ne radi godinu i dva-tri mjeseca.

"Imam 78 godina i do drugog sprata idem nekako, a na ovaj treći se jedva popnem. Posebno je teško ako nešto nosiš", žali se Milošević.

Pojedini stanari misle da sredstva od Gradske uprave neće dobiti.

"Grad treba da učestvuje sa 7.000 KM, ali te pare nećemo dobiti jer budžeta nema", smatra stanarka Tanja Pešević.

Ponovljen konkurs

Gradska uprava nedavno je raspisala konkurs za sufinansiranje liftova, na koji su se mogle prijaviti ZEV koje plaćaju komunalnu naknadu.

"Od devet prijavljenih nijedna  ZEV nije ispunjavala uslove. Javna nabavka je prošla i raspisali smo ponovo konkurs koji je u toku", rekao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije