Banja Luka

Policija širi istragu o prodaji zemljišta u predmetu "Poljoprivredna škola"

Policija širi istragu o prodaji zemljišta u predmetu "Poljoprivredna škola"
Foto: Ilustracija | Policija širi istragu o prodaji zemljišta u predmetu "Poljoprivredna škola"

BANJALUKA - Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS izuzeli su predmet "Poljoprivredna škola" iz banjalučke kancelarije zamjenika pravobranioca RS, potvrđeno je "Glasu Srpske" u Pravobranilaštvu.

Kako saznajemo, danas bi trebalo da u svojstvu svjedoka budu saslušani nedavno imenovani zamjenik pravobranioca RS u Banjaluci Borislav Jeličić i još nekoliko zaposlenih u Pravobranilaštvu, među kojima je Ankica Gajić, koja je na predmetu "Poljoprivredna škola" radila prije Jeličića.

Jeličić je na funkciji zamjenika pravobranioca RS u Banjaluci početkom jula zamijenio uhapšenog Mirka Stojčinovića. Stojčinović je ranije čim je stigao u Pravobranilaštvo oduzeo taj predmet od Gajićeve i prebacio ga Jeličiću.

Jeličić kaže da su mu poziv za saslušanje uručila dva pripadnika MUP-a i da je kopirana i predata policiji dokumentacija u vezi sa ovim predmetom.

"Niko nije dobio poziv kao osumnjičeni. Taj predmet se vodi godinama, a sada ide potpuno ispočetka. Jedno vrijeme je bio kod mene i još je u toku. Predmet je kompleksan i obiman. Sud je taj predmet vratio na početak i mi čekamo zakazivanje pripremnog ročišta", kazao je Jeličić.

Dodao je da predstoji razgovor sa predstavnicima Gradske uprave Banjaluka i nadležnog ministarstva u vezi sa tim predmetom.

"Čekamo i prijedloge i sugestije, pogotovo ako smatraju da u tom predmetu može da se radi bolje", kaže Jeličić.

Iz MUP-a RS juče nije stigao odgovor na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Gradska uprava Banjaluka je prije nekoliko godina pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište te škole prodato je kompaniji "Bingo", koju je grad tužio kao i Poljoprivrednu školu. "Bingo" je uzvratio kontratužbom i zahtijevao od grada odštetu od 20 miliona maraka. Stojčinović je tada, bez znanja grada, prihvatio odluku o poravnanju.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić upozorio je u januaru Ministarstvo pravde RS da je Stojčinović u više slučajeva, među kojima je i predmet "Poljoprivredna škola", nanio veliku štetu gradu.

"U predmetu "Poljoprivredna škola" odrekao se protivtužbe protiv trgovačkog lanca "Bingo" vrijedne 20 miliona KM", naveo je tada Radojičić.

Stojčinović je uhapšen 3. jula i određen mu je jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, čime je Banjaluka oštećena za višemilionske iznose. Osumnjičen je da je kao zamjenik pravobranioca RS propustio da podnosi tužbe ili obavijesti grad o ishodu pojedinih sudskih sporova, čime je drugim licima omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi, odnosno da gradsku svojinu upišu kao svoju.

Velike istrage

Sagovornik "Glasa Srpske" blizak MUP-u RS kaže da je slučaj "Poljoprivredna škola" samo jedan u nizu kojim će se policija pozabaviti u kratkom periodu.

"Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet rade na nekoliko najvećih predmeta kriminala. Provjere su u toku. Biće velikih iznenađenja u javnosti kada akcije u tim slučajevima budu pokrenute",  kaže naš izvor.

(NN/glassrpske.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije